Начало » Разни » Религиозна геополитика » СКАНДАЛНО: Български Митрополити съслужиха с Руски Архиепископ от Украйна, чиято Църква е в схизма с Майката Църква. Руското лоби лъсна

СКАНДАЛНО: Български Митрополити съслужиха с Руски Архиепископ от Украйна, чиято Църква е в схизма с Майката Църква. Руското лоби лъсна

Български Митрополити съслужиха с Руски Архиепископ от намиращата се в еклисиологична ерес Руска Църква в Украйна (РПЦвУ), която извършва църковна дейност в диоцеза на Православната Църква на Украйна (ПЦУ), без благословението на нейния Предстоятел Митрополита на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний.


In other languages: UKR

Автор: Doxologia INFONEWS

На 19 юли 2020 г. по случай рождения ден (70-годишнина) на бившия Ловчански Митрополит и агент на КГБ г-н Гавриил, Митрополити от Свещения Синод на Българската Патриаршия, заедно с Епископи и клирици, съслужиха с Руски Архиепископ от Руската Църква в Украйна (РПЦвУ), която се намира в еклисиологична ерес и извършва църковна дейност в диоцеза на Православната Църква на Украйна (ПЦУ), без благословението на нейния Предстоятел Митрополита на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний.

Божествената Литургия беше възглавена от бившия Ловчански Митрополит и агент на КГБ Гавриил, отслужена в град Ловеч (център на разпространение на християно-джихадизма и русофилията в България), в Катедралния Храм на Светите Кирил и Методий. Съслужиха Руският Архиепископ „Банченски“ Лонгин (Жар) от Руската антиканонична в еклисиологично отношение Църква (РПЦвУ) в Украйна, Великотърновският Митрополит Григорий, Българският Митрополит в Западна и Средна Европа Антоний, Варненският и Великопреславски Митрополит Йоан, Неврокопският Митрополит Серафим, Врачанският Митрополит Григорий, Видинският Митрополит Даниил, Мелнишкият Епископ Герасим, който е главен секретар на Свещения Синод на Българската Патриаршия, Архимандрит Васиан Змеев, представител на Московския Патриарх в България и агент на Кремъл, Иконом Нелуц Опря, представител на Румънския Патриарх у нас, Архимандрит Викентий Митев от Ловчанска Митрополия, Архимандрит Михаил, Игумен на Чекотинския Монастир в Ловчанска Митрополия, Протодякон Иван Петков от Софийска Митрополия, и други.

Първо, Руският Архиепископ Лонгин идва от Църква, където има огромен ръст на заразените и починалите от коронавирус. В Руската Църква в Русия и в Украйна има най-много случаи на заразени и починали сред клира – това са стотици Митрополити, Архиепископи, Монаси и Монахини, свещеници и Дякони, и прочие. Каква е гаранцията, че г-н Лонгин няма да донесе коронавирус и сред Българските Архиереи, които са съслужили с него?

Второ, по отношение на днешното богослужението в град Ловеч, искаме да попитаме, в крайна сметка Българската Църква има ли неутрална позиция за Православната Църква на Украйна (ПЦУ)? Кой разреши Руски Архиепископ от Украйна да идва и да съслужи в България? Докога ще търпим московското ченге и бивш Митрополит Гавриил да се подиграва с всички нас и да застрашава бъдещето на нашата Българска Църква, която все по-стремглаво върви към изолация от страна на останалите поместни Църкви, заигравайки се с московските еклисиологични еретици? При положение, че Българската Църква уж имала неутрална позиция за Украйна, защо за пореден път кани Руски Архиепископ от Украйна в България, който противоканонично служи в диоцеза на Православната Църква на Украйна?

Канонически погледнато, този Руски Архиепископ е еклисиологичен еретик. От БПЦ съгласни ли са с еклисиологичната ерес, проповядвана от Москва? И защо съслужат с такива хора? Защо Архиереи от Българската Църква съслужат с Архиепископ от Руската Църква, която е прекъснала общението си с Майката Църква Вселенската Патриаршия? Как е възможно всичко това, и с какво право? Има ли ред в Българската Патриаршия? Има ли Синод Българската Патриаршия? Митрополитите от Синода наясно ли са що е то канонично право? Наясно ли са какъв е редът в Църквата? Че извършват поредните канонични нарушения!?

Нима БПЦ забрави, че 73 години беше в схизма с Православната Църква, благодарение на безбожните руснаци, които подбутнаха българите към етнофилетизъм? И схизмата ѝ беше вдигната (премахната) от Майката Църква по нейната милост и по икономѝя, за което днес една част от българите, заблудени от една част от клира, са неблагодарни за майчината грижа на Вселенската Патриаршия. Което повдига много въпроси от каноничен характер не само сред нас, но и сред другите поместни Църкви.

Само да припомним, че хиротониите на Архиереите от схизматичната българска екзархия бяха приети без никакви условия. Вселенският Патриарх не е искал от тях да доказват своето апостолско приемство. А някои от наследниците на същите онези бивши схиматици Архиереи от екзархията, представлявани от Гавриил бивш Ловчански и Даниил Видински, поставят условия на Епископата на Православната Църква на Украйна да доказва своята апостолска приемственост.

Е, господа ченгета и русофили Архиереи от БПЦ с пълна липса на църковно съзнание, оспорващи апостолското приемство на ПЦУ, за разлика от вашите предшественици, Епископите на ПЦУ доказаха своето апостолско приемство.

Целият български народ сме ЗА Православната Църква на Украйна. Българските Митрополити нямат право от наше име да канят руски духовници от Украйна и да съслужат с тях. Като толкова много ги обичат, да станат служители на Московската Патриаршия.

По отношение на измисления орден, който Руският Архиепископ Лонгин подари на г-н Гавриил за заслуги за борба срещу Църквата, ще кажем, че той няма право да подарява ордени на името на Свети Владимир, който няма нищо общо с Русия, а има общо само и единствено с Киевска Рус, тоест с Православната Църква на Украйна, а не с РПЦвУ.

Отделно, неграмотният редактор на уебсайта на Българската Патриаршия – Ангел Карадаков – няма право да нарича Митрополит Онуфрий Предстоятел“! Иначе в текста си, той правилно е определил РПЦвУ, че тя не е Православна, а праДославна“.

Факт е, че Карадаков е човек на Гавриил и на Москва, но това не му дава никакви права да злоупотребява със служебното си положение като редактор. Това не е първата груба грешка на Карадаков в текстовете на сайта на Българската Патриаршия. Оказва се, че редакторът непрестанно допуска граматични, правописни и канонични груби грешки в текстовете на сайта на БПЦ, които излагат Българската Църква не само пред цяла България, но и пред останалите поместни Православни Църкви, но това е друга тема.

Ангел Карадаков

Ние от Doxologia INFONEWS се питаме, има ли Българска Патриаршия, има ли нормален Синод в тази държава!? Ако няма, тогава българският народ ще вземе нещата в свои ръце. Писна ни нашата Църква да играе по свирките на Москва и постоянно да се излага заради некадърността на някои, които не стават за това, за което са назначени.

Българската Църква, нейната църковна политика и позицията ѝ не е на Митрополитите – тя е израз на всички нас: вярващи и клир. Те не могат да правят каквото си искат в Синода и да ни злепоставят пред всички със своите глупости. Това, че имат власт, дадена им от Бога, не означава, че могат да злоупотребяват с нея и да правят каквото си поискат в ущърб на всички нас.

Днешното богослужение в Ловеч е поредната гавра и подигравка на някои Митрополити от БПЦ с каноничното право и изобщо с историята на Православната Църква. Щом БПЦ има неутрална позиция, тя НЯМА ПРАВО да кани нито един Архиерей или клирик от Руската Църква в Украйна по какъвто и да е повод. Според логиката на Синода на БПЦ, нека поканят и клирици от каноничната автокефална Църква в Украйна – само тогава ще покажат, че са с неутрална позиция (все още). Защото иначе се оказва, че БПЦ лъже всички, че има неутрална позиция, за да стои и да гледа накъде духа вятърът. Само че, не може едновременно да си и с Бога, и с дявола. Трябва да избереш единия. Опитваш ли се да играеш и с двамата едновременно, при всички случаи отново си избрал дявола.

Бог поругаван не бива!

* * *

Как е времето в Париж, г-н Гаврииле? Скоро или Вие сам ще ни кажете публично, или ние сами ще Ви кажем.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal