Начало » Новини » Светът » От Вселенската Патриаршия обявиха т.нар. интервю с Вселенския Патриарх за руска медия като фалшиви новини

От Вселенската Патриаршия обявиха т.нар. интервю с Вселенския Патриарх за руска медия като фалшиви новини

In other languages: GRENUKR

Автор: Йордан Георгиев

Текстът на предполагаемото интервю е публикуван преди два дни и е възпроизведен от църковни медии с противоречиви твърдения както за Света София, така и за предоставяне на Томоса за автокефалия на Православната църква в Украйна.

Вселенската Патриаршия излезна с изявление относно неверните твърдения, че Вселенският Патриарх е дал интервю за проруската пропагандна медия CTPAHA.UA на 28 юли 2020 г., когато е бил на о-в Тенедос.

По-специално Вселенската Патриаршия обяви, че „по време на престоя си на о-в Тенедос Вселенският Патриарх не е давал никакво интервю, нито под формата на изявление, нито като кратки коментари по въпроси на тази или други медии. Вярно е, че споменатата украинска дама със семейството си, която се представи за журналист, се обърна към Вселенския Патриарх и поиска интервю, но Вселенският Патриарх учтиво отказа“.

Източник: Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον

Това същото уж интервю с Вселенския Патриарх беше преведено на гръцки език от руски език в Ρομφαία, но не цялото, а само някои части, които са уж с добър тон към личността на Негово Всесветейшество, което всъщност е голямата заблуда. И този текст като зараза плъзна из гръцките медии и започнаха да го превеждат някои като обезумели, без да проверят автентичността на това очевидно несъстояло се интервю.

В текста има крайно противоречиви твърдения за Света София, които уж Вселенският Патриарх е казал, както и такива по отношение на предоставяне на Томоса за автокефалията на Православната Църква на Украйна и за несъществуващата вече и в юридическо отношение „Киевска Патриаршия“.

Интервюто е поредната руска атака срещу Вселенския Патриарх.

(Обновено на 02 август 2020)

През 2017 г. хакери няколко пъти са разбивали пощенските кутии на журналистите на Страна.ua. Съдейки по дъмповете на пощенската кутия, ръководителите и журналистите на Страна.ua, те си сътрудничат с руски пропагандни сайтове като Украйна ру и други, и се финансират от Руската федерация.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal