Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Сърбия » Охридска Архиепископия » Стево Пендаровски: Вселенската Патриаршия призна нашата Църква като приемник на древната Охридска Архиепископия

Стево Пендаровски: Вселенската Патриаршия призна нашата Църква като приемник на древната Охридска Архиепископия

Photo: archive.

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски изрази сърдечни благодарности за решението на Вселенската Патриаршия да приеме в евхаристийно общение Църквата в Република Северна Македония и да я признае като Охридска Архиепископия.

В писмо до Охридския Архиепископ Стефан, Пендаровски пише, че „с голяма радост получих новината за историческото решение на Светия и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия и на Вселенския Патриарх Вартоломей“.

„Това важно решение поправя дългата историческа несправедливост, нанесена на нашата Църква и нейните вярващи, и изцелява дълбоките рани, дължащи се на десетилетия изолация (схизма – бел.прев.), пред която бе изправена възстановената Охридска Архиепископия. Приемайки нашата Църква в евхаристийно общение, Вселенската Патриаршия заличи изкуствено създадените разделения и отвори пространството за изграждане на духовно единство на православните вярващи.

С тази стъпка Патриарх Вартоломей и Вселенската Патриаршия не само припознават реалността на нашата жива Православна Църква, но и признават нейната историческа приемственост от древната Охридска Архиепископия, която от векове е била прибежище и извор на духовна сила и надежда за православните вярващи.

Вярвам, че това решение открива възможност за ново и необременено духовно израстване на нашата Църква и напредък и помирение в македонското общество.“, написа Пендаровски.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal