Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Сърбия » Охридска Архиепископия » Стана ясна евентуалната дата на първото съслужение между Вселенския Патриарх и Охридския Архиепископ

Стана ясна евентуалната дата на първото съслужение между Вселенския Патриарх и Охридския Архиепископ

ELMK

Немалко архиереи от различни поместни църкви са изпратили писма до македонските йерарси, че са готови незабавно да започнат съслужения, когато е най-подходящо, според информация на Doxologia Infonews.

Сред желаещите има архиереи от Александрийската Патриаршия, Румънската, Българската, Еладската и Албанската църкви.

Директорът на Комисията за връзки с религиозните общности и групи Дариян Сотировски в скорошното си гостуване в предаването „Топ тема“ по Телма ТВ разкри, че вече има информация за евентуалната дата на предстоящото първо съслужение между Вселенския Патриарх Вартоломей и Охридския Архиепископ Стефан. Това става възможно след като Майката Църква прие в евхаристийно общение Църквата в Република Северна Македония.

Според традицията на Църквата, съслужението с Вселенския Патриарх трябва да се случи преди всички останали съслужения с други православни предстоятели, митрополити или епископи.

Според Сотировски, идеята е съслужението с Негово Всесветейшество да се случи на 12 юни 2022, великия празник Петдесетница, рождения ден на Църквата.

Предварителната информация сочи, че се планира съслужението да се състои в Патриаршеския Храм Свети Георги във Фанар.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal