Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Русия » Руска Църква в Украйна (РПЦвУ/бивша УПЦ-МП) » Пренебрегвайки действията на руските чудовища, Митрополитът на РПЦвУ в Банчени Лонгин каза „да търсим вината в себе си“

Пренебрегвайки действията на руските чудовища, Митрополитът на РПЦвУ в Банчени Лонгин каза „да търсим вината в себе си“

UA

Пропагандата от духовенството на Руската Църква в Украйна не спира дори когато страната е обстрелвана от рашисти.

По-специално, митрополитът на РПЦвУ в Банчени Лонгин (Жар) (близък приятел на Виктор Янукович и хора от неговия режим, украинофоб, русофил, антиевропеец, близък приятел на някои български митрополити и епископи с русофилски уклон), пренебрегвайки зверствата на руските чудовища в Буча, Ирпин, Мариупол и други градове, каза, че е необходимо „да търсим вината в себе си“.

Пропагандистът на РПЦвУ никога не коментира руските нашественици. „Руска агресия“ е израз табу за Лонгин. Вместо това, същият посвети по-голямата част от словото си на „преследването на вярата“.

Манипулирайки истината, Митрополит Лонгин каза, че украинците, които не искат РПЦвУ на своята земя, са посегнали „с ръцете си на Бога и на светините“. Така Лонгин сравни вражеската Руска Църква в Украйна с Бога и светините, а хората, които не искат да имат 5-та колона на Русия в Украйна – с „богоборци“. Това е често използвана тактика на РПЦвУ да изкривява истината. Всъщност хората не се борят срещу Бога, а срещу Руската Църква, която е нахлула в тяхната държава и която работи заедно с агресора Русия, защото Руската Църква и Кремъл са едно.

Лонгин призова вярващите на РПЦвУ „да не се страхуват от нищо“, защото душата е безсмъртна, сякаш представителите на РПЦвУ ще бъдат убити или екзекутирани.

„Господи, спри войната… Господи, спри това безумие“, казва пестеливо Лонгин.

Той също гневно заяви, че „Бог не е там, където хората биват бити и гонени от храмовете“, позовавайки се на събитията в Михалча, където енориашите гласуваха за присъединяване към ПЦУ и най-накрая можеха да се молят в храма си.

В същото време Лонгин не каза, че в Руската Църква отдавна Бог не съществува, защото там благославят да се убива, изнасилва, граби, краде ближния, а самият Лонгин продължава да бъде в такава „църква“, благославяща и извършваща такива престъпления. Но логиката на митрополита на РПЦвУ е само да представя като жертви хората на РПЦвУ, а тези на ПЦУ – да ги обвинява и клевети. Когато трябва да бъдат обвинени РПЦ или руските нашественици, РПЦвУ мълчи.

Така в примера с проповедта на Митрополит Лонгин (Жар) виждаме, че цялата си ненавист и „праведен гняв“ те насочват не към руските окупатори, а към хора, които искат да се отърват от влиянието на РПЦ в Украйна.

Възпрепятствайки обединението на украинците в тяхната църква (РПЦвУ), те всъщност действат в полза на агресора, като продължават да манипулират фактите и дори да се крият зад Бога, сравнявайки РПЦвУ със самия Бог, както прави техният Предстоятел Кирил (Гундяев), който благославя да се избиват украинци под претекст за „защита“ на Русия.

Истината е, че никой не забранява на членовете на РПЦвУ да се молят и да вярват в Бога. Хората не харесват връзката си със страната агресор. Затова всички манипулации за „богоборчество“ са насочени към близките и наивни енориаши с цел те да бъдат принудени допълнително да „устояват във вярата“, т.е. да бъдат в Руската Църква, която благославя избиването на украинци и обстрелването на светини.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal