Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Румъния » Патриарх Даниил: Тазгодишното преброяване е подходящ момент да изповядаме религиозната си идентичност

Патриарх Даниил: Тазгодишното преброяване е подходящ момент да изповядаме религиозната си идентичност

RO – ELEN

В обръщение от понеделник, 9 май 2022, Негово Блаженство Румънският Патриарх Даниил призова вярващите да се включат в преброяването на населението и домакинствата в Румъния, и да декларират своята религиозна принадлежност.

Предаваме пълния текст на обръщението на Патриарх Даниил към паството на Румънската Православна Църква:

„Преброяването на населението и домакинствата през първата половина на 2022 в Румъния е не само процес на актуализиране на административните и статистически данни (информация, с която държавните органи вече разполагат до голяма степен), но и възможност всеки от нас да декларира своята етническа, езикова и религиозна идентичност.

Никой освен нас самите не може да декларира тези елементи на идентичност, така че нашият отказ или пренебрежение спрямо участието в преброяването може да генерира неточни или погрешни данни относно действителната конфесионална, етническа и езикова структура на Румъния.

Преброяването не е просто един административен акт, чужд на вярата и Божието дело в света. Например нашият Спасител Иисус Христос е роден по време на преброяването, организирано от Октавиан Август, император на Рим (27 г. пр.н.е.-4 г. сл.н.е.). Тази година стана начална година на християнската ера и днешния граждански календар.

Декларирането на своята религиозна принадлежност е личен акт на изповед на вярата при пълна свобода и отговорност. Нека не считаме това изповядване на вярата за маловажно или подразбиращо се. Напротив, това признание е от съществено значение за настоящето и бъдещето на Румъния.

Независимо дали се самопреброяваме или се срещаме с официален преброител, не бива да се срамуваме да изповядаме нашата вяра и тази на нашите предци, нашата духовна и етническа идентичност.

Няма оправдание да не участваме в преброяването, затова призовавам всички вярващи да се организират като домакинство, за да се включат в това важно събитие.

Тазгодишното преброяване е отлична възможност да се покаже, че румънският народ е вярващ и православните християни са мнозинство в нацията.

+Даниил
Патриарх на Румънската Православна Църква

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal