Начало » Други изповедания и религии » Инославни изповедания » Римокатолическа Църква » Монсеньор Лучано Суриани е назначен за Апостолически нунций в България

Монсеньор Лучано Суриани е назначен за Апостолически нунций в България

Светият отец назначи Негово Превъзходителство монсеньор Лучано Суриани, титулярен архиепископ на Амитерно, понастоящем апостолически нунций в Сърбия, за апостолически нунций в България

Монсеньор Лучани е роден в Атеса, Италия, на 11 януари 1957 г.

Формация и свещеническо служение

След завършване на институционалното си обучение по богословие и философия в Семинарията в Киети, той е ръкоположен за свещеник на 5 август 1981 г.: продължава обучението си в Папския латерански университет, получавайки магистърска степен по богословие през 1983 г.

След завършването на своето обучение служи в енорите на Фало, Чивиталупарела и Атеса.

През 1986 г. е приет в Папската църковна академия, а през 1990 г. получава докторска степен по каноническо право в Папския латерански университет: постъпва в дипломатическа служба на Светия престол, като работи в апостолическите нунциатури в Кот д’Ивоар, Буркина Фасо, Нигер , Швейцария и Лихтенщайн.

Между 1995 и 2004 г. служи в Държавния секретариат, където работи в тясно сътрудничество с кардинал Жан-Луи Туран, а след това е съветник към Папското представителство в Италия и Сан Марино; през 2002 г. е удостоен със званието почетен прелат на Негово Светейшество.

Епископско служение

На 22 февруари 2008 г. папа Бенедикт XVI го издигна в архиепископски сан, като му възлага титулярното седалище на Амитерно и го назначава за апостолически нунций в Боливия: кардинал Тарчизио Бертоне го ръкополага в катедралата „Свети Юстин“ в Киети на следващия 26 април.

На 24 септември 2009 г. Бенедикт XVI го назначава за делегат за папските представителства, влиятелна роля по-специално по отношение на назначенията и преместванията на нунциите.

На 7 декември 2015 г. папа Франциск го назначава за апостолически нунций в Сърбия. В това си качество той участва в посещения във Ватикана на министри от Косово, страна, която не е призната от Светия престол

Източник: vaticannews.va

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal