Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Русия » Руска Църква в Украйна (РПЦвУ/бивша УПЦ-МП) » Митрополит на РПЦвУ участва във форум на терористичната организация „ЛНР“ и я нарече – „нашата Родина“

Митрополит на РПЦвУ участва във форум на терористичната организация „ЛНР“ и я нарече – „нашата Родина“

ELUA

На 11 май 2022 в окупирания от руските терористи Луханск се проведе „международна конференция „Традиционните религии в Донбас – срещу екстремизма и неонацизма“.

Митрополитът на Руската Църква в Луханск и Алчевск Пантелеймон (Поворознюк) помогна на руските нашественици да оправдаят инвазията си в Украйна, като говори за „неонацисти“ и се противопостави на „разрушаването на духовните връзки, които свързват Донбас с други части на Русия“.

В словото си митрополитът на РПЦвУ отбеляза, че днес консолидирането на усилията на религиозните организации и светското общество за запазване на мирното съвместно съществуване на деноминациите играе важна роля за терористичната организация „Луханска народна република“. Той също така нарече „ЛНР“ – „нашата родина“.

„Православната Църква се моли за мир в многострадалната земя на нашата страна и протяга ръка за помощ на разкъсаното от войната население, въпреки неговата религиозна принадлежност, националност и цвят на кожата“, каза Пантелеймон.

Във форума се говори и за украински националисти, за които се твърди, че „унищожават духовните устои“ (укр: духовні скрєпи, рус: духовные скрепы) сред младите хора.

След срещата участниците в „международната конференция“ приеха резолюция, в която подчертаха, че „човечеството не трябва да забравя за зверствата на нацистите, както и да си затваря очите за престъпленията на сегашните идеологически наследници“.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal