Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Вселенска Патриаршия » Епископът на Керасунд присъства на официална вечеря за посещението на Асирийския Патриарх в Австралия

Епископът на Керасунд присъства на официална вечеря за посещението на Асирийския Патриарх в Австралия

EN

Архиепископският епитроп на Архиепископска периферия Норткоут Негово Преосвещенство Епископът на Керасунд Евмений присъства на официална вечеря, дадена в чест на посещението в Австралия на Католикос-Патриарха на Асирийската Църква на Изтока Мар Ава III, на 10 май 2022 г.

Евмений представляваше Негово Високопреосвещенство Архиепископа на Австралия Макарий и Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей.

Това e значимо събитие за асирийската общност в Австралия, тъй като Предстоятелят на Асирийската Източна Църква посещава за първи път петия континент след избирането му на 10 септември 2021. По време на вечерята, която се проведе в предградие Кулару в Мелбърн, Негово Преосвещенство се обърна към всички присъстващи с топлосърдечен поздрав, като същевременно предаде молитвите и благословията на Патриарх Вартоломей и Архиепископ Макарий.

В словото си Епископ Евмений се позова на общия исторически курс на Православната Църква и Асирийската Източна Църква, но също и на общите предизвикателства, пред които са призвани да се изправят църквите на петия континент (Австралия): „Да проповядваме нашата вяра и поддържане на нашите културни традиции в общество, което става все по-светско и враждебно на Християнството”.

„Имаме много да научим един от друг, защото сме сродни общности в Австралия“, каза Негово Преосвещенство.

„Не на последно място защото толкова много членове на асирийската общност намериха убежище в Гърция, преди да дойдат в Австралия, и говорят по-добре гръцки от много от нас. Но това са връзки, които продължават от хилядолетия. Няма как да забравим, че някои от най-почитаните светци на нашата Църква – Свети Ефрем (Сирин), или Мар Абрем в Асирия, на когото нашият Архиепископ на Австралия е особено посветен, а също и Свети Исаак Ниневийски (Сирин) – са били асирийци. Също така не забравяме, че нашата музикална традиция и химнология имат своите корени в композитори като Свети Романос Сладкопевец, друг асирийски християнин.“, посочи Евмений.

Обръщайки се към Мар Ава III, Евмений призна, че любовта и уважението на Асирийския Католикос-Патриарх към Православната Църква е добре познато; връзка, установена от срещата му с Вселенския Патриарх Вартоломей през 2011. „Както Вие, който водите Църквата на Изтока от Арбил до равнините на Ниневия, така и нашият Вселенски Патриарх води Църквата ни от Константинопол, с всичките трудности, които произтичат от това“, каза епископът. „Така че, ако има Църква в света, която разбира Вашите изпитания и проблеми, и също така може да свидетелства за Вашия морал и смелост, това е нашата. Поздравяваме Ви за Вашата упоритост и непоклатимост пред толкова много трудности.“

На вечерята присъстваха много духовници от различни църкви, както и представители на държавата.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal