Начало » Новини » България » Двама бежанци от Руската Църква в Украйна станаха иподякони на Доростолския Митрополит Яков

Двама бежанци от Руската Църква в Украйна станаха иподякони на Доростолския Митрополит Яков

Две момчета от Украйна служат като иподякони в Доростолската епархия. 18- годишният Михаил и 13-годишният Владимир са от Одеса, избягали от ужаса на войната заедно със своята майка.

Михаил е студент по медицина, а Владимир е ученик. От малки обаче са отдадени на вярата, по примера на майка си Виктория.

„Децата от малки влизаха в храма. С годините вярата им укрепваше“, сподели тя.

„Присъствахме на служби, причестявахме се, изповядвахме се. Аз още от най-малък исках да пея в църковния хор“, разказа Михаил.

Именно вярата ги води в България. „Нашите свещеници се запознаха с вашите, когато митрополитът ви дойде с хуманитарна помощ и ни благословиха да дойдем в България, в Силистра“, обясни Виктория Викоторовна.

В България църквата става като техен втори дом. Така съвсем естествено идва предложението на доростолския митрополит Яков да ги подстриже за иподякони.

„С радост приеха. На всяка служба идват, служат, пеят, което за мен е голяма радост да видя млади хора с такава силна вяра, с ревност по Бога, с желание да служат на Бога, но на думи, а на дела“, заяви митрополит Яков.

„Чувствам се радостен, но това е голяма отговорност, защото в някакъв смисъл ти ставаш пример за другите“, каза Владимир.

Сега момчета се молят войната скоро да свърши, за да се съберат със своя баща, който е хирург и останал в Украйна.

Източник: bgonair.bg

Вижте репортаж по темата и на bTV

Припомняме, че през месец март Доростолска Митрополия изпрати хуманитарна помощ, предназначена само за българите и то в конкретни украински градове – Болхрад, Рени и Измаил. Днес също бе изпратена помощ – този път предназначена и за украинците, но само ако са членове на Руската Църква в Украйна, чиято дейност постепенно се забранява от украинските власти заради сътрудничество с руския агресор.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal