Начало » Новини » Светът » Open Doors: 360 млн. християни по света са преследвани и дискриминирани

Open Doors: 360 млн. християни по света са преследвани и дискриминирани

Един на всеки седем християни в света е в риск. Това се казва в Световният списък за наблюдение 2022 на неправителствената организация „Отворени врати“ (Open Doors). Днес Афганистан е най-опасната страна в света за християните. Насилие също в Северна Корея, Сомалия, Либия, Йемен, Еритрея, Нигерия, Пакистан, Иран, Индия, Саудитска Арабия.


Над 360 милиона християни по света са преследвани и дискриминирани поради вярата си, на практика 1 на всеки 7 християни; 5898 християни са убити по верски причини или с 23,8%  повече в сравнение с 2021 г. Това са  данни от Световния списък за наблюдение 2022 на 50 страни в които  християните са най-преследвани, представен на 19 януари в пресзалата на Камарата на депутатите в Рим от неправителствената  международна организация „Отворени врати“ (Open Doors), ангажирана повече от 60 години с подкрепата на преследваните християни по целия свят.

Докладът разглежда периода от 1 октомври 2020 г. до 30 септември 2021 г. и е подложен на подробен анализ от Международния институт за религиозна свобода – Irf, независим международен орган.

Според доклада, днес Афганистан е най-опасната страна в света за християните, която грабва този тъжен рекорд от Северна Корея на диктатора Ким Чен-ун сега на 2-ро място след 20 години. В топ 10 са Сомалия (3-то), Либия (4-то), Йемен (5-то), Еритрея (6-то), Нигерия (7-мо), Пакистан (8-мо), Иран (9-то), Индия (10-то). Следват Саудитска Арабия (11), Мианмар (12), Судан (13), Ирак и Сирия (14 и 15). Китай е на 17-то място, Египет на 20-то и Турция на 42-ро, завършвайки с Малайзия на 50-то място.

Докладът представя шокираща картина на живота на малката и скрита християнска общност в Афганистан, страна, която се превърна в най-опасната в света за християнската общност след възхода на талибаните на власт. Според доклада,мъжете рискуват смъртта, ако вярата им бъде разкрита; жените и момичетата могат да оцелеят, ако се омъжват като „военна плячка“ на млади талибански бойци, други са изнасилвани и подложени на трафик; талибанското правителство допринесе за идентифицирането на афганистанските християни, арестувани и след това убити от талибански бойци; голяма част от християнското население е избягало в селски райони или в бежански лагери в съседни нации. Но сред първите пет преследващи страни четири са ислямски: освен талибанския режим те са Сомалия, Либия и Йемен.

Нигерия, която се качва на 7-мо място, се утвърждава като нацията, в която са убити най-много християни в света (4650), въпреки че САЩ я премахнаха от списъка на тревожните нации от гледна точка на религиозната свобода. Пакистан винаги е втората нация в света, където се проявява най-много антихристиянско насилие. Иран остава сред нациите, в които „животът на Църквата е по-труден: принудени да се събират в малки тайни групи у дома, християните и църквите се възприемат като заплаха за ислямския режим и, както във всички гореспоменати ислямски страни, обръщащите се към християнството са изложено на по-големи рискове”. Индия излиза от доклада като „страна, все повече повлияна от индуистката националистическа идеология, според която да си индиец означава да си индус. Вълната от насилие срещу християни и други религиозни малцинства от бдителни банди е игнорирана или дори насърчавана от индийските политически лидери и е придружена от дезинформация и пропаганда в основните медии и социални медии.

Динамиката на преследванията подчертава нарастването на феномена на една „бежанска Църква“, чиито последовататели са все повече и повече християни, бягащи от преследване; след това е китайският модел на централизиран контрол на религията, подражаван от други страни; накрая, използването на ограниченията на пандемията Covid-19 от авторитарни правителства и престъпни организации за отслабване на християнските общности.

Мишени на преследванията и дискриминациите са християни бежанци, исторически църкви, протестанти, новопокръстени. Списъкът за наблюдение разглежда 4 типа християнски общности: общности на емигранти или имигранти, исторически църкви (като католици, православни и традиционни протестантски църкви), нетрадиционни протестантски общности (като евангелисти, баптисти, петдесятници) и общности на обърнали се към Християнството (особено от ислямския индуизъм, често най-засегнат от преследване).

Жени и момичета също са на прицел. Според „Отворени врати“, феноменът е „хоризонтален“ и е характерен за много страни. Остава трудно да се съберат надеждни данни за броя на християнските жени, жертви на изнасилване и насилие поради тяхната вяра: в много страни докладите са редки поради културни и социални причини. Минималната базисна цифра, според оценките на доклада, въз основа на събраните свидетелства, е над 3100, към които се добавят над 1500 принудителни брака: главно в азиатските райони, по-конкретно в Пакистан.

Източник: vaticannews.va

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal