Начало » Разни » COVID-19 » COVID-19 помита светогорския Монастир Филотей. Почина трети неваксиниран монах, двама са хоспитализирани, петима са заразени

COVID-19 помита светогорския Монастир Филотей. Почина трети неваксиниран монах, двама са хоспитализирани, петима са заразени

Още един монах от Монастира Филотей почина от коронавирус. Става въпрос за отец Дамианос, който също не е бил ваксиниран.

EL


На 18 януари 2022 г. от коронавирус почина йеромонах Дамианос от Монастира Филотей на Света Гора. Монахът не е бил хоспитализиран и почива в монастира.Той също не е бил ваксиниран като своите събратя, починали преди няколко дни също от смъртоносния вирус.

Според информацията, заради изключително тежкото положение в Монастира Филотей всички монаси са поставени под карантина.

По-конкретно, преди няколко дни от коронавирус почина йеромонах Лукас Филотейски на възраст 86 години. Отец Лукас е бил предстоятел на монастира, но също и представител на монастира в Свещения Кинотис. Участвал е в различни комисии на Свещения Кинотис по въпроси, свързани със Света Гора.

На 18 януари от Covid-19 почина и племенникът на отец Лукас – 62-годишният монах Порфириос, който бе един от предстоятелите на монастира и член на Старческия Синаксис на обителта. Монах Порфириос бе хоспитализиран в болница „Папаниколау“ в Солун.

Към този момент двама монаси са хоспитализирани в Солун, а поне още петима (5) са заразени. Всички те не са ваксинирани.

Хоспитализираните монаси са отец Козмас, който е интубиран, а във вторник е транспортиран и отец Петрос, който до този момент се лекува в монастира, но състоянието му драстично се е влошило. И двамата са настанени в болница „Ипократион“ в Солун.

Към днешна дата в монастира се лекуват още петима монаси. Според гръцки свещеници, близки до монасите от Монастира броят на заразените монаси е по-голям – близо 20, но засега показват леки симптоми, с изключение на боледуващите петима от тях. По-голямата част от монасите в монастира са с антиваксърски възгледи.

Източник: thetoc.gr

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal