05 януари 2022: 3 години от предоставянето на Томос за автокефалия на Православната Църква на Украйна

UA


Преди три години, на 5 януари 2019 г., Вселенският Патриарх Вартоломей подписа и предостави Томос за автокефалията на Православната Църква на Украйна.

Церемонията по подписването на Томоса се състоя след съвместен молебен на Патриарх Вартоломей и Предстоятеля на ПЦУ Митрополитът на Киев и цяла Украйна Епифаний в Патриаршеския Храм на Свети Георги във Фанар, Константинопол.

Томосът е патриаршеска харта, която официално потвърждава каноничния автокефален статут на ПЦУ като една от 15-те поместни православни Църкви в света, изброени в Диптисите. Този документ се издава еднократно и е в основа на съществуването на автокефалната църква. Той е валиден от момента на подписването му.

Пътят към независима украинска поместна църква беше труден и дълъг. Първият опит е направен преди 100 години, по време на Хетманството и Директорията. Но раждането на Украинската Църква е възпрепятствано от болшевишката окупация.

Процесът беше възобновен с началото на независима от СССР Украйна. Въпреки това дълги години Москва успяваше да блокира този процес и да изсипе помия върху УАПЦ и УПЦ КП, които поискаха автокефална църква в Украйна.

През 2018 г. всички очаквания на украинците да имат автокефална църква започнаха да се сбъдват: на 11 октомври 2018 г. Светият и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия обяви, че Руската Православна Църква никога не е имала власт над Киевската Митрополия и е нарушила Праксиса от 1686 г., а Майка Църква на Украйна е била и е Вселенската Патриаршия, която покръсти Киев и основа Киевската Митрополия и други съседни на нея епархии.

Освен това анатемата върху ръководителите на УПЦ КП Митрополит Филарет (Денисенко) и на УАПЦ Митрополит Макарий (Малетич) беше обявена за невалидна от самото начало, тъй като е наложена по политически причини.

На 15 декември 2018 г. в Катедралата на Света София в Киев се проведе Обединителният събор. Духовенството на УПЦ КП, УАПЦ и две епархии на Московската Патриаршия създадоха единна поместна православна църква на Украйна, одобриха нейния устав и избраха Митрополит Епифаний за Митрополит на Киев и цяла Украйна.

Процедурата за предоставяне на автокефалия на ПЦУ приключи на 6 януари 2019 г. в Патриаршеския Храма на Свети Георги с отслужване на Божествена Литургия между Вселенския Патриарх Вартоломей и Киевския и на цяла Украйна Митрополит Епифаний.

Източник: df.news

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal