Начало » Новини » България » Управляващите отказаха на Йордан Цонев да води делегация в Православната асамблея

Управляващите отказаха на Йордан Цонев да води делегация в Православната асамблея


Управляващите партии “Продължаваме промяната”, “БСП за България”, “Има такъв народ” и “Демократична България” са отказали на ДПС зам.-председателят на партията Йордан Цонев да ръководи петчленната българска делегация в Интерпарламентарната асамблея по православие. Това се разбра при гласуването на депутатите в различните делегации днес, решенията за разпределяне на местата, в които според ГЕРБ – СДС и ДПС са били взети от коалиционния съвет без съгласуване с опозицията.

При избора на членовете в делегацията Интерпарламентарната асамблея по православие от ДПС първо поискаха място в нея, а после заявиха, че са искали да предложат за неин ръководител Йордан Цонев, който е доктор по теология. Макар и “Продължаваме промяната” да инициираха почивка, след нея се разбра, че поводът не е бил да се даде място на ДПС, а да се реши кой да оглави делегацията, след като ГЕРБ – СДС отказва. Накрая за ръководител на делегацията бе избран Андрей Чорбанов от “Има такъв народ”, а за нейни членове – Богомил Петков от “Продължаваме промяната”, Радомир Чолаков от ГЕРБ – СДС, Борислав Гуцанов от “БСП за България” и Петър Петров от “Възраждане”.

Интерпарламентарната асамблея по православие, която формално е създадена по инициатива на Гърция, но се контролира от Русия, която е основен участник, е повод за не един скандал в парламента. Макар и осем години България да не изпраща представители в асамблеята, тъй като според българското разузнаване чрез нея Русия си купува влияние, през 2007 г. парламентът избира няколко делегати, в т.ч. и Йордан Цонев от ДПС.

“Дневник” отбелязва още през 2007 г. информация по темата в своя публикация, наречена Православният интернационал:

“Формално Асамблеята по православието е междупарламентарен орган, създаден по инициатива на гръцкото народно събрание. Това става на конгрес на Халкидики през 1993 г., чиято тема е “Православието в новите европейски реалности”. В декларацията от събранието пратениците от 24 страни изразяват желание да се обединят на политическо равнище. “Задача на ИАП е да засили ролята на православието в ЕС като значително и необходимо политическо, културно и духовно изражение във формирането на нова европейска реалност”, се казва в член 3 от учредителния акт, публикуван в интернет страницата й www.eiao.org.

Днес организацията събира парламентарни делегации от 21 държави членки, включително и такива с доминиращо католическо или лутеранско население като балтийските републики, Полша, Словакия, Финландия и Чехия. На генералната асамблея, заседаваща един път годишно, присъстват и наблюдатели от Австралия, Палестинската автономия, САЩ и Уганда. Основен спонсор на фонда е енергийната корпорация “Газпром”, която щедро дава средства за най-разнообразните му мероприятия.

През 1999 г. съвместно с газовия монополист се провежда мащабен “кръстоносен поход” както го наричат организаторите, по поречието на “три велики славянски реки” – Волга, Днепър и Западна Двина. Поводът е 2000 години от Рождество Христово, а походът получава най-висша държавна легитимация, като е включен в официалната програма на тържествата под патронажа на патриарх Алексий и на Кремъл. Интересен момент от зрелищната акция е пътуването на парахода “Свети княз Владимир”, от чийто борд свещеници извършват богослужения по градове и села в Русия, Украйна и Беларус. Голямо съдействие за грандиозната акция, изтъква сайтът на фонда, са оказали беларуският президент Александър Лукашенко и тогавашният президент на “Газпром” Рем Вяхирев. Пряката връзка между асамблеята и Кремъл личи и от факта, че 11 от 15-те членове на руската делегация към ИАП са от президентската партия “Единна Русия”.

Източник: hristianstvo.bg

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal