Начало » Новини » Светът » Украински свещеници призовават църквите по света да не мълчат на фона на заплахата от офанзива на Русия

Украински свещеници призовават църквите по света да не мълчат на фона на заплахата от офанзива на Русия

UA


Свещеници на Римокатолическата Църква в Украйна поискаха подкрепа от западните религиозни лидери, на фона на високия риск от руска инвазия.

„В момент, когато новините показват руски танкове и военни части, разположени по нашите граници, както по време на продължаващата война в Източна Украйна, Църквата на Запад не прави никакви изявления“ – заяви Отец Григорий Семенков, канцлер на Харкивско-Запорижката Епархия на Римокатолическата Църква в Украйна.

„Като вярващи католици ние нямаме нищо против руснаците и дори провеждаме редовни рускоезични литургии, а нашата Епископска конференция, тъй като е аполитична, никога не е декларирала позиция за това дали Украйна трябва да се присъедини към НАТО или към Европейския съюз. Но тези подготовки за нахлуването на Русия представляват сериозна опасност за нас.“

Свещеникът казва още, че тъй като преговорите между НАТО и руските държавници са се провалили, повечето католици смятат, че вероятно ще последва „широкомащабно демонстративно използване на сила от Русия“.

Той заяви също, че има заплаха от религиозно преследване, защото украинските католици не са сигурни как руските сили ще се отнасят към църквата им.

Отец Роман Крат, викарий на Одеско-Симферополската Епархия на Римокатолическата Църква в Украйна, също заяви, че има голяма вероятност от инвазия, предвид завършването на руския газопровод към Европа „Северен поток-2“, и добрите метеорологични условия за настъпление и военен отговор към НАТО.

Той каза, че подкрепата за руския президент Владимир Путин сред рускоговорящите украински католици е намаляла заради събитията в окупираните Крим и Донбас. Той каза още, че се очаква в случай на окупация католическото духовенство да бъде принудено да приеме руско гражданство, за да продължи да служи.

„Путин знае, че някои западни страни, които вече са напълно зависими от руския газ, биха избрали топли домове, вместо да се грижат за Украйна. Той също е изправен пред вътрешни икономически и социални предизвикателства и трябва да отклони общественото внимание, за да покаже, че Русия е силна и непобедима под неговото ръководство. Въпреки факта, че се водят много преговори, всички тези фактори показват едно – заплахата от война“ – каза Отец Роман.

Източник: risu.ua

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal