Начало » Новини » България » Старозагорският Митрополит Киприан: Три пъти по-високи са сметките за електричество и отопление както в Митрополията, така и в църковните настоятелства в града

Старозагорският Митрополит Киприан: Три пъти по-високи са сметките за електричество и отопление както в Митрополията, така и в църковните настоятелства в града


Без парно е Катедралният храм в Стара Загора заради високите сметки за отопление и ток. Църковните служители включват климатици само по време на богослужение, за да пестят.

Подобна е ситуацията във всички църкви и манастири в Старозагорската епархия, коментира в интервю за Радио Стара Загора Старозагорският митрополит Киприан.

Той споделя, че с подобен казус се сблъсква за първи път откакто управлява епархията.

„Три пъти по-високи са сметките за електричество и отопление както в Митрополията, така и в Църковните настоятелства в града. Подобна е ситуацията и по селата, макар че там много от храмовете се отопляват с печки на дърва“,  обясни владиката и дава пример, че през изминалия отоплителен сезон Старозагорска Митрополия е заплатила около 15 000 лева за газ, сега очакваната сума е да бъде близо 45 000 лева.Единственият вариант църквите и манастирите да заплащат по-малки сметки за ток и отопление, е те да преминат отново към битово потребление, но подобно решение може да се вземе от Светия Синод.

„Засега все още можем да справяме със ситуацията, която е трудна не само за нас, а за семействата, бизнеса, училищата, детските градини. Църквата винаги е изпитвала изпитания, но ги е преодолявала“, убеден е Старозагорският митрополит Киприан.

Цялото интервю с него чуйте в прикачения файл

Източник: bnr.bg

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal