Начало » Разни » COVID-19 » Сръбският Епископ в Австралия защити неваксинирания Новак Джокович

Сръбският Епископ в Австралия защити неваксинирания Новак Джокович

SRB


Сръбският Епископ в Австралия и Нова Зеландия г-н Силуан публикува своето възмущение от днешния развой по случая Новак Джокович.

За сръбския епископ явно не е от значение факта, че Джокович е попълнил неверни данни и се е опитал да подведе австралийските власти, както и скорошните разкрития, че е бил заразен с Covid-19, карантиниран и нарушил своята карантина, заразявайки незнайно колко хора.

Отделно, г-н Силуан не приема сериозно загрижеността на австралийското правителство относно общественото здраве и националната сигурност. Не може да се направи изключение за Джокович, защото е известен. От друга страна, се оказa, че австралийското общество не желае Джокович да бъде допуснат в страната. Най-малкото г-н Силуан трябва да се съобрази с решението на министъра на имиграцията, което е потвърдено от съда. Все пак той извършва религиозна дейност в Австралия, чиiто закони и правила трябва да зачита и уважава. Важно е като епископ да разсъждава по въпроса не като етнически сърбин, а като човек и жител на Австралия, която е неговата втора родина.

Независимо, че Новак Джокович е известен тенесист, той не може да има привилегии в едно демократично общество и една правова държава. Явно той не е разбрал, че Австралия не е Сърбия или някоя посткомуничестическа балканска страна, където демокрацията и правовата държава са все още в началото на своето развитие.

От целия скандал покрай Джокович се разбра, че той е прикрит антиваксър и използвайки известността си се е опитал да излъже имиграционните власти на Австралия. Решението на министър Алекс Хоук е юридически обосновано и справедливо, както и днешното решение на съда.

Интересен факт е да се спомене, че Алекс Хоук по майчина линия е грък. Неговите баба и дядо идват в Австралия през 1953 г. Родом са от село Хортиатис близо до Солун. Въпреки че Алекс Хоук има балкански корени, той мисли за своята нова родина Австралия и нейното общество. В противен случай, по „балкански“ можеше да позволи на Джокович да влезе в Австралия, имайки предвид близките и силни отношения между гръцкия и сръбския народ. Но в случая надделява правото, сигурността и обществения ред и здраве в Австралия. Епископ Силуан може да се поучи от министъра на имиграцията на Австралия.

Ето какво пише Сръбският Епископ в Австралия Силуан по анулирането на визата на Джокович и депортирането му от Австралия:

Министърът на имиграцията на Британската общност на Австралия г-н Алекс Хоук реши да използва своето дискреционно право в съответствие с член 133C (3) от Закона за миграцията от 1958 г. и да отмени визата за Новак Джокович, позовавайки се на обществения интерес като основание за такова решение. Това решение на министъра доведе до факта, че Новак Джокович не може да се състезава на Australian Open през 2022 г. и в крайна сметка до депортирането му. Общественият интерес в случая е предполагаемата загриженост за здравето, безопасността и обществения ред в страната.

След това решение на министъра Новак подаде жалба пред Съвета на Федералния съд на Австралия, който днес (неделя, 16 януари 2022 г.) взе решение, с което потвърждава решението на министър Хоук за анулиране на визата на Джокович. Основният въпрос пред Федералния съд, който беше обсъден, беше дали решението на министър Хоук да анулира визата, която получи Новак Джокович е ирационално или юридически необосновано.

Още от самото начало трябва да се отбележи, че министър Хоук публично приема, че Новак представлява „незначителен риск за хората около него“, поради скорошната инфекция и възстановяване от Covid-19. В тази връзка правителството не може да каже, че е в обществен интерес Новак да бъде депортиран с мотива, че представлява заплаха за общественото здраве. Що се отнася до застрашаването на сигурността и обществения ред, министър Хоук заяви, че Новак „може да бъде разбран от някои като символ на настроенията против ваксинацията“ (антиваксърите – Бел. прев.) и следователно „има риск от граждански вълнения“.

Този случай ни разтърсва дълбоко, защото, изглежда, това надхвърля посегателството върху правото на свобода на словото или свободата на мисълта. Накратко: Новак е експулсиран от Австралия, защото има подозрение, че поради ваксинирания му статус престоят му в Австралия може да доведе до граждански вълнения.

Смятаме, че няма причина, нито пък някой вярва, че разрешаването на Новак да остане в Австралия би довело до каквито и да било граждански вълнения, особено след като правителството не предостави никакви доказателства, които да обосноват твърдението си, че това ще се случи, ако Новак получи разрешение да остане. Новак е спортист, който е изпълнил всички изисквания, представени му от австралийското правителство, които са от значение за неговото пристигане и влизане в страната.

Считаме, че е необходимо да изразим дълбокото си разочарование от действията на правителството в случая с Новак. Задържането в изолация, конфискуването на телефона и всякакви средства за комуникация и подлагането на разпит на място в ранните сутрешни часове след двадесет и петчасов полет е отношение, което считаме за много неподходящо. Чувстваме нужда да напомним на министър Хоук и на австралийското правителство, че Новак е професионален тенисист, световен номер едно и победител в турнири, а не престъпник. Затова приветстваме достойното отношение, смирението и търпението на Новак пред причудливото поведение на длъжностните лица при безсрамно превишаване на правомощията им.

Настояваме от г-н Хоук в духа на добра воля да преразгледа позицията на министерството и да отмени решението за анулиране на визата на Новак. Вярваме, че писменото извинение също би допринесло за премахването на това разстройство.

Молим се Бог да даде сила и смелост на Новак, неговото семейство и екипа му.

Източник: soc.org.au

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal