Начало » Новини » Мнения » Срамни изказвания на Сръбския Патриарх: Константинополската Патриаршия пренебрегна Свещените Канони, еклисиологията… Свещеното Предание

Срамни изказвания на Сръбския Патриарх: Константинополската Патриаршия пренебрегна Свещените Канони, еклисиологията… Свещеното Предание

EL – SRB 


Сръбският Патриарх Порфирий в свое интервю за руския пропаганден журнал „Международен живот“, публикувано на 15 януари 2022 г. на официалната страница на Сръбската Православна Църква, освен въпросите за Косово и Метохия, Covid-19, конфликтите в бивша Югославия и пр., отговори и на въпроси, свързани с предоставянето на автокефалия на Украйна от Вселенския Патриарх Вартоломей. Разбира се, въпросите са провокативни относно украинския въпрос, който скандализира не Вселенската Патриаршия, а Руската Църква и нейните сателити, които се опитват да създадат нова еклисиология, църковен ред и традиции, чужди на 2000-годишното съществуване на Православната Църква.

Изказванията на Сръбския Патриарх относно украинския въпрос са най-малкото срамни и канонически необосновани. Църквата, която той самият ръководи е получила своята автокефалия именно от Вселенската Патриаршия, чиито специални привилегии той отрича. За Патриарх Порфирий, следвайки московската еклисиологична ерес и пропаганда, действията на Вселенската Патриаршия относно предоставянето на Томос за автокефалия на Църквата на Украйна са „нарушение“ на Свещените Канони, еклисиологията, изначалния ред на Православната Църква и Свещеното Предание. С оглед неговите твърдения излиза, че Вселенската Патриаршия е извършила същите „нарушения“ при предоставянето на Томос за автокефалия на Сръбската Църква, Руската Църква и останалите нови автокефални Църкви.

Ако Сръбският Патриарх има предвид комунистическите правила на секуларизираната Руска Църква, московската протестантска еретическа еклисиология, изначален ред на Московската Църква и и нейната близо 500-годишна традиция, то тогава Вселенската Патриаршия е нарушила техните правила, но е изпълнила правилата (каноните) на 2000-годишната Православна Църква.

От друга страна, Сръбският Патриарх нека да не обяснява на Майката Църква, какви привилегии има и дали е нарушила нещо, или не го е нарушила. Нека детето да не поучава мъдрата си майка.

В тази статия ще ви представим само тази част от интервюто, свързано с украинския въпрос:

Известно е Вашето отношение към създаването на неканоничната Православна Църква на Украйна (ПЦУ) от Константинополската Патриаршия. Сега подобен проблем има и Сръбската Православна Църква на своята канонична територия в Черна гора. Какво можете да кажете за тези процеси, които протичат в православния свят?

Въпреки това ще трябва частично да ви поправя. Може да се каже, че в Черна гора има група църковни престъпници, неизвестни личности, за които съм почти сигурен, че дори не вярват, че са някакви свещеници и че тяхното сдружение е някаква църква. Те са реалистично просто лоши актьори. Те са водени от един разпопен (низвергнат от сан), когото всички в Черна гора познават, че още от ранна възраст е бил на служба в комунистическата тайна полиция, която е преследвала Църквата. Тяхната история вече е някъде между фарс и комедия и няма съмнение, че в последното действие всички актьори ще открият, че играят в риалити трагикомедия. Наистина е трудно да се разберат тези, които все още подкрепят този проект. Не виждам никакви реални проблеми в Черна гора. Знам, че вашето отклонение, дори и само обнадеждаващ лозунг, не би се харесало на споменатите Епископи Йоаникий и Методий, които наистина са истински рицари на Православието.

Отношението ни към църковния проблем в Украйна е добре известно на всички и вярвам на нашите читатели, които се интересуват от тези теми. Само ще кажа, че въпреки удивителната лекота, с която Константинополската Патриаршия пренебрегна Свещените Канони, еклисиологията, изначалния ред на Православната Църква, Свещеното Предание, ние по същество харесваме, сигурен съм, и сестринската Руска Църква, не се отказвайте от любовта към Майката Църква. Молим се да дойде денят, и то възможно най-скоро, когато неправославните антицърковни влияния и нецърковен проект ще бъдат отхвърлени, което, доколкото виждам, не донесе нищо добро на никого в Украйна, както и когато всички ние в духа на Църквата ще се върнем към братската любов и всеправославното разрешаване на всички проблеми.

Ваше Светейшество, бихме искали да Ви благодарим за подкрепата към Руската Πравославна Църква относно църковната ситуация в Украйна. Каква е сегашната позиция на Сръбската Православна Църква по този въпрос?

Няма да променим нагласите си. Ние даваме и ще продължим да оказваме силна подкрепа на Митрополит Онуфрий и неговата църква. Предишната ви аналогия между Украйна и Черна гора не е достатъчно точна, но е разбираема. Ние, като вас, преживяхме разпадането на федералната държава, когато враговете на Православието, а бих казал и враговете на Християнството, видяха шанс да разкъсат автокефалните или автономните Църкви. Ето защо, ние добре разбираме какво се случва в Украйна. Ето защо, ние високо ценим начина, по който Патриарх Алексий ръководи кораба на Руската Църква в онези бурни и несигурни времена и как Патриарх Кирил, смело ще кажа, води триумфално в третото хилядолетие. Най-широката възможна свобода, пълна автономия в управлението, която Руската Православна Църква е предоставила на Украинската Православна Църква, са пример за възможно най-голяма икономия и църковно съзнание.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal