Споменаване името на Киевския Митрополит Епифаний в присъствието на Старозагорския Митрополит Киприан – крачка към признаването на ПЦУ

EL – UA


Автор: Панайотис Андриопулос – богослов, псалт и публицист, fosfanariou.gr

„На 26 декември 2021, в Храма на българската православна общност в Константинопол – Свети Стефан бе отслужена Божествена Литургия по случай празниците Неделя след Рождество Христово и Събор на Пресвета Богородица и утрешния празник на Свети Архидякон Свети Стефан. Литургията бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Стареца Митрополит на Халкидона г-н Емануил в съслужение с Високопреосвещения Старозагорски Митрополит г-н Киприан (Българска Патриаршия) и с Преосвещения Епископ на Аликарнасос (Аликарнасийски) г-н Адриан, архиерейски престоятел на Периферия Фанар-Златен рог.

Негово Високопреподобие Архимандрит Харалампий Ничев (Вселенска Патриаршия), отговарящ за българската православна общност в Константинопол прочете Рождественското послание на Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх, който на 24 декември т.г. бе диагностициран с лека форма на коронавирус.

Божествената Литургия бе отслужена на гръцки и църковнославянски езици…“ (за повече информация виж тук).

На тази Божествена Литургия дяконът на Вселенската Патриаршия спомена в Диптисите, съгласно литургичния ред, името на Киевския Митрополит Епифаний.

Църквата на България принадлежи към онези Православни Църкви, които не са признали все още автокефалията на Църквата на Украйна, която бе предоставена от Вселенския Патриарх преди три години.

Но в крайна сметка, признанието се състоя в Евхаристията, а Причащението съставлява Евхаристията. От момента, когато Йерархът на Църквата на България съслужи канонично с Патриаршеския Епитроп Стареца на Халкидона г-н Емануил и прочитането на Диптисите със споменаването на Киевския Митрополит Епифаний означава, че Църквата на България (Българска Патриаршия) признава автокефалията в Евхаристията. Разбира се, Българската Патриаршия не признава едностранното прекъсване на общението на Московската Патриаршия с Вселенската Патриаршия заради автокефалията.

Също така има значение и това, че Старозагорският Митрополит г-н Киприан съслужи със Стареца на Халкидона г-н Емануил в началото на 2019 г. малко след предоставянето на автокефалията на Църквата на Украйна (05.01.2019 г. – Бел. прев.). Митрополит Киприан е председател на специалната Синодална комисия на БПЦ по изследване на украинския въпрос, чиято комисия все още не е излезнала с някакво становище за Украйна. Не става въпрос за кой да е български йерарх, а за преди всичко оглавяващия специалната комисия по украинския въпрос. В присъствието му стана споменаването името на Киевския Митрополит Епифаний.

През февруари 2019 г. Старозагорският Митрополит Киприан заяви, че по време на посещението му в Украйна е бил впечатлен от словото и присъствието на Митрополит Онуфрий, от руското църковно присъствие в страната. „Аз съм сигурен, че с един такъв предстоятел, Църквата ще бъде единна, апостолска и съборна“, заяви тогава българският архиерей. Но на 26 декември т.г. на Божествената Литургия в Храма на българската общност в Града – Свети Стефан, чу и прие свещенодействията по споменаването на Киевския Митрополит Епифаний в Диптисите.

Накрая, важно е да се отбележи, че Митрополит Киприан съслужи с инициатора на украинската автокефалия – Стареца на Халкидона Емануил (тогава Митрополит на Галия и председател на Обединителния събор за ПЦУ – Бел. прев.). Отделно, Старозагорският Митрополит има отношения и с Митрополита на Адрианопол г-н Амфилохий, който също участва в делегациите на Вселенската Патриаршия в Киев по въпроса за автокефалията на Православната Църква на Украйна.

***

Според говорителя на Свещения Синод на Православната Църква на Украйна (ПЦУ) и зам.-председател на външноцърковните отношения на ПЦУ Чернихивски Архиепископ Евстратий (Зоря) „съслужението на български йерарх със Стареца Емануил по време на Божествена Литургия, където се споменава в Диптисите името на Киевския Митрополит Епифаний, означава промяна на възгледите на Българската Църква по „украинския въпрос“.

Също така, той добавя, че възможно обяснение на това поведение е фактът, че БПЦ активно подкрепя автокефалията на Охридската Архиепископия (Република Северна Македония), която исторически се свързва с Българската Църква. Трябва да се добави и това, че на 18 декември 2021 г. църковна делегация от Република Северна Македония, предвождана от Игумена на Бигорския Монастир Антанийския Епископ Партений посети Вселенския Патриарх във Фанар. Това посещение беше оценено от наблюдатели като положителен знак по „македонския въпрос“, пише df.news.

„За това Българската Църква, която се надява на подобно решение и Томос за автокефалия на Охридската Архиепископия, не може да не признае Томоса на Православната Църква на Украйна“, заключава Архиепископ Евстратий.

В публикуваното видео на Божествената Литургия от 26 декември 2021 г. в 17:25 може да чуете прочитането на Диптисите съ споменаване името на Киевския Митрополит Епифаний.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal