Света Мъченица Татяна се прославила с безукорен християнски живот и щедро милосърдие


Автор: Наташа Войкина

Днес Църквата чества св. мъченица Татяна Римска- млада жена, удостоила се с мъченичество за вярата си през 226 г. в Рим. В Русия се празнува като студентски празник по стар стил на 25 януари (т.н.Татянинден).

Татяна принадлежала към знатно и богато семейство на трикратен римски префект, което я възпитало от ранно детство в християнската вяра. Църквата я посветила за дякониса–почетен чин за девойки и благородни християнки, които били в помощ на духовенството при определени условия. Татяна се отдала на милосърдие, целомъдрие и непрестанна молитва.

През 212 г. император станал 16-годишният Александър Север. Той вярвал и на езическите божества, и на Иисус Христос, не преследвал за религиозни убеждения, но неговите попечители( висши сановници и пълномощници на Сената) често го правели, възползвайки се от все още валидните противохристиянски разпореждания на управлявалите преди него гонители на новата религия- императорите Хелиогабал, Траян, Марк Аврелий и Септимий Север. Макар майката на „новия владетел на света“ , Юлия Мамея покровителствала християните и била почитателка на знаменития християнски учител Ориген,не успявала винаги да спре преследванията срещу християните. Анонимният житиеписец на св. Татяна съобщава за жестоките разпоредби и преследвания над християнтие от управители и сановници като Улпиан, Виталий и Кай, които “проливали християнската кръв като вода”.

В един такъв период на перманентни репресии над последователите на Спасителя, , Татяна била заведена насила заедно с други млади хора в храма на Аполон, за да принесат жертва. Девойката не само отказала да стори това, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета. След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, на които устояла,а и вдъхновила много хора да повярват в Месията, защото след всяко мъчение Бог я изцерявял. А молитвата на неустрашимата девойка била само една – Бог да докосне сърцата на мъчителите й и да ги обърне към Себе Си.

И горещото желание на мъченицата било изпълнено – те започнали да молят господаря си да спре изтезанията над невинната римлянка, за което също били предадени на смърт. Уморен от нейната несломимост, безсилният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв се заумилквал около светата мъченица и ближел кротко нозете й. Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към омразната вяра на “галилеяните”, управителят наредил незабавно да я обезглавят. Същата участ постигнала и бащата на мъченица Татяна.

Сред празнуващите днес е Татяна Попова, собственик на Верига магазини „АВАНТИ“ която е сред бизнесмените у нас, приели с цялото си сърце православна траектория на личния си живот и дейността си като работодател.

Татяна Попова е завършила „Стопанско управление“ в Свищовския икономически университет „Д. А. Ценов“, а преди това – Техникума по механотехника в Сопот. Работила е във военните заводи в Кула и София. В началото на 90-те години започва да развива бизнес в сферата на търговията с бързооборотни стоки. През 2003 г. създава веригата „Аванти“, която към момента има 71 обекта в 10 града.

Освен, че е сред християните в храмове и манастири, тя е от години техен щедър дарител, подпомага редица църковни инициативи,протяга ръка на болни и изпаднали в нужда хора,подражавайки в милосърдието и твърдостта във вярата на своята именна светица.

През изминалите години на пандемична обстановка тя обърна изключително внимание на преструктурирането на бизнеса си, за да запази работниците и приходите на фирмата. Така се размина със значителни загуби от затваряне на магазини, освен някои от системата „франчаиз“. Но наредбата за смяна на бандеролите на напитките в началото на 2022,издадена без гратисен период, както обикновено, която служебното правителство издаде, бе сред минусите за българските търговци на алкохол.Неизбежна бе и загубата за тях от шоковото увеличение на цените на промишления ток и горивата, което предизвика общ протест на бизнес и синдикати в средата на октомври миналата година, в който г- жа Попова бе активен участник. Редица медии я потърсиха за коментар около това събитие, за което част от коректните работодатели изразиха огорчението си, че са на площада, настоявайки за нормални компенсации. “ Нашето място не е тук“ – отбелязаха тогава те, а Попова сподели във Фейсбук–профила си като анонс към едно свое интервю:

„В България Бизнес и Правителство все едно се намират в различни измерения.Бездействието му поражда съмнения,че скоро е възможно всички да се превърнем в ниско платени актьори в научно- фантастичен филм със зловещ край…..

Връхлетя ни лавина от увеличение на цените,на всичко,за което си помислите. Естествено най-драстично са поскъпнали храните от първа необходимост,което неминуемо води след себе си увеличаване на разходите за храна.Тук,обаче,решавате да бъдете “милостиви” към окаяният български народ…..Увеличаване на майчинството-абсолютна демагогия.Оказва се,че майките,които преди това са работили и са получавали по 1200-1500лв/80% от тях са съответно 960-1200лв/,трябва да си останат в къщи и вие да им давате по 650лв……

Добавките към пенсиите-120лв,помощи еднократни към социално слаби по 330лв-средства без всякакво покритие,предварително изядени от инфлацията.С две думи-грижим се,за да не умрете от глад,бъдете благодарни на държавата….Подобна зависимост се опитвате да наложите вероятно и при бизнеса. Докато всички не се наредим на опашка ,жадно протягайки ръце за милостиня, за да можем да си купим хляба.

Макар,че и на насъщният май му се вижда края. За да бъде произведен ,необходим е ръчен,човешки труд…А има ли човек,очевидно имате проблем…

Аптеките са препълнени с хранителни добавки,витамини,които за сега не са заместител на храненето,но. ..не е ясно до кога.Тези неща се произвеждат от машини,ръчният труд отпада,човекът също става излишен. Нямате против да го подпомагате с 3бр хапчета на ден,защото имате социални мерки….Демократична политика със социални мерки….май така беше….

Ако сте част от режисьорите на подобен сценарий,просто пропуснете публикуваната статия по-долу….Тя не касае Вашата планета!“

Из споделения опит ( източник–в.“ Капитал“) за успехите с Божията помощ според г- жа Попова и вярата, че всяка борба с уповаването си на Неговата крепка десница си струват усилията:

„Действията ни бяха в две основни посоки – да гарантираме здравето и безопасността на нашите клиенти и служители и да отговорим на потребностите на клиентите. Определено това даде добър резултат, особено през студените месеци. Хората свикнаха да пазаруват такива продукти от „Аванти“. В резултат – всички търговски обекти, които дружеството стопанисва, са с положителни резултати. Това се дължи не само на бързото ни адаптиране към ситуацията, но и на бизнес модела ни, който предлага огромен избор от повече от 5000 напитки в компактни магазини, така че пазаруването да е удобно за хората.

В пандемичната 2020 г. не ползвах държавна помощ за подпомагане по нито една мярка. Не съм и кандидатствала. Нямах затворени търговски обекти и не съм съкращавала хора.

Не членувам в политически партии, на последните избори дори не отидох да гласувам. Наясно съм, че пасивността не е добра идея, но когато не съм убедена в каузата на нито една от съществуващите, не намирам причина да го правя. Призовавам институциите в България да бъдат в помощ на бизнеса!

Ще се боря! Затова и учредих сдружение, което се казва „Подкрепа за българския бизнес“. Набирам членове. Смятам, че само обединени можем да се спасим. Трябва да си подадем ръка, да изтръгнем омразата от сърцата си, да забравим конкуренцията. Ние преди всичко сме българи и за да оцелеем от големите мастодонти, настанили се удобно на нашия пазар, обединението е по-належащо от всякога! Само обединени можем да променим порочната бизнес среда в държавата ни, която за едни е майка, за други – мащеха. Лошото е, че аз като българска фирма не усещам майчинските й чувства. А добре би било да си пазим достойнството взаимно: бизнес и държава!“

Пожелаваме на г- жа Татяна Попова крепко здраве и сили в следването на Христовите стъпки, признание на труда и коректността й и лично щастие!

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal