Начало » Новини » Светът » САЩ: Русия инструментализира православната идентичност за насърчаване на геополитическите си интереси

САЩ: Русия инструментализира православната идентичност за насърчаване на геополитическите си интереси

ELEN UA


Държавният департамент на САЩ обвини Русия в злонамерено инструментализиране на православната идентичност с цел насърчаване на геополитически интереси.

Както отбеляза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, „Русия е ангажирана в скрити и откровено злонамерени опити да инструментализира православната идентичност за насърчаване на собствените си геополитически интереси, с подкрепата на определени поместни православни църкви и други лидери, като същевременно подкопава други поместни църкви“.

Освен това американският служител подчерта значението, което Съединените щати придават на насърчаването и защитата на религиозните свободи.

„Защитата на религиозната свобода или вярата, включително свободата на религиозните малцинства, остава ключов елемент от външната политика на САЩ. Хората трябва да са свободни да вземат решения за това как изразяват религиозните си убеждения, без външна намеса, включително от чужди правителства.“ – каза Нед Прайс.

Източник: amna.gr

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal