Начало » Новини » Светът » Рядко явление: Сняг покри Йерусалим | СНИМКИ

Рядко явление: Сняг покри Йерусалим | СНИМКИ


През последните дни съседни на страната ни държави, при това на юг от България, бяха буквално сковани от зимни бури и високи снежни преспи, с каквито те не са свикнали. В Гърция и Турция магистрални и вътрешни пътища бяха затворени, хиляди хора нощуваха при минусови температури в коли, камиони и автобуси поради невъзможност да се измъкнат от този леден капан.

Затова, колкото и необичайно да изглежда, сняг заваля и в Йерусалим (с надморска височина около 750 м.) и бързо се натрупа снежна покривка. Полицията затвори основния път до града, а училищата днес не отвориха врати.

Според израелските медии снегът се е натрупал на височина около 20 см. Поклонниците трябваше да се промъкнат през сантиметри сняг, за да стигнат до Светите места в оградения със стени Стар град на Йерусалим. Обилният сняг е рядкост в града, затова децата излязоха на улицата, за да наблюдават падащите снежинки и да хвърлят снежни топки.

Полицията затвори и други основни магистрали, водещи към Йерусалим, а автобусните превози в града бяха преустановени. В района бяха мобилизирани спасителни екипи, които да се намесят и да помогнат на хората в случай на необходимост.

Докато снегът се сипеше над Свещения град, мъж беше забелязан да развява палестинското знаме край Дамаската порта. Както се вижда, хората имат различни приоритети.

За последен път снежна буря връхлетя Йерусалим през 2013 г. Тогава сняг валя в продължение на три дни, а стотици домакинства останаха без ток и отопление.

В Св. Писание, събитията в което се развиват обикновено на територията на Палестина (днешен Израел), за сняг се споменава като нещо рядко и характерно за планините на север, които днес са на територията на Ливан. Повечето случаи със споменаването на снега са сравнения за „бяло като сняг“ (Мат. 28:3 и мн. др.), а събития се помнели с това, че са се случили в „снежен ден“ (2 Цар. 23:20).

Източник: dveri.bg

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal