Руският Митрополит в Казахстан Александър нарече протестиращите срещу режима „бандити“ в деня, когато се моли за загиналите от сблъсъците | СНИМКИ & VIDEO

UA – EL 


Автор: Олександър Ефременко

Руската Православна Църква в Казахстан (РПЦвК) отново застана на страната на Русия и се противопостави на казахстанския народ. Руският Митрополит в Астана и Казахстан Александър на 10 януари отслужи панихида за загиналите по време на протеста, а след това се обърна към казахстанските медии във връзка с безредиците срещу местните власти, съобщава patriarchia.ru.

Митрополит Александър подкрепи потушаването на митингите и нарече протестиращите екстремисти и бандити.

„Народът на Казахстан преминава през тежко изпитание през тези дни. Страната ни е хитро атакувана от екстремисти, които с най-бруталните средства сплашват хората, принуждават ги да изпълняват порочната им воля, разрушават принципите на добросъседство и толерантност, и унищожават държавния суверенитет. Хаосът и насилието трябва да бъдат прекратени в името на триумфа на истината и мирния живот на гражданите“, каза Митрополитът на Московската Патриаршия Александър.

Представителят на РПЦ цитира и думите на президента на републиката Касим-Жомарт Кемелевич Токаев: „Трябваше да се справим с въоръжени и обучени бандити, местни и чуждестранни. Това са бандити и терористи“.

Митрополит Александър нарече митингите срещу сегашното правителство в Казахстан престъпление и призова света да помогне на страната в борбата с тероризма: „Хаосът и насилието трябва да бъдат спрени в името на триумфа на истината и мирния живот на хората“.

Руският митрополит също така заяви, че подкрепя решението на президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, който призова за въвеждане на контингенти от страните-членки на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) в Казахстан за насилствено премахване на протестите.

На 10 януари във всички църкви на Казахстан бяха отслужени заупокойни служби за загиналите в резултат на действията на „въоръжените банди“, според информацията, качена на официалния сайт на РПЦ.

По-рано Митрополит Александър призова „да не се поддаваме на провокации“ и да не се говори на митингите срещу казахстанското правителство, което повиши цената на газа за населението. „Само дяволът може да празнува победата, когато братята са врагове, унищожавайки се един друг“, заяви той.

По-рано съобщихме, че Митрополитът на Руската Православна Църква в Казахстан одобри въвеждането на руски войски в страната за потушаване на протестите на местното население.

Изтеглянето на войските на ОДКС започна на 13 януари. Армения, Беларус, Киргизстан, Русия и Таджикистан изпратиха 2030 войници и 250 единици техника в Казахстан. В град Алмати към 13 януари полицията вече е задържала 1925 протестиращи граждани.

Както съобщи Укринформ, на 11 януари президентът на Казахстан Токаев обяви края на военната мисия на Организацията на договора за колективна сигурност в Казахстан.

Митингите срещу рязкото покачване на цените на втечнения газ започнаха в Казахстан на 2 януари. Скоро те прераснаха в масови протести въпреки оставката на правителството и намаляването на цените на газа.

Властите в Казахстан призоваха Организацията на договора за колективна сигурност да помогне за потушаване на протестите. ОДКС официално потвърди пристигането на руски военен контингент и неговите съюзници в Казахстан.

На 7 януари президентът на Казахстан нареди огънят да бъде открит без предупреждение. Най-малко 30 души бяха убити в най-големия казахстански град Алмати, където масовите протести продължават.

Заместник-министърът на здравеопазването г-н Аджар Гиният каза, че над 1000 души са били ранени при масови протести в Казахстан и около 400 са били хоспитализирани.

Източник: df.news

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal