Начало » Новини » Светът » Руската Църква разработва цялостна стратегическа програма за „пълноценно присъствие в Африка“

Руската Църква разработва цялостна стратегическа програма за „пълноценно присъствие в Африка“


Руската Църква активно се е заела с разработването на програма за развитие на дейността ѝ в Африка, след като, припомняме, наскоро нахлу в каноничния диоцез на Александрийската Църква в Африка, нанасяйки дълбока рана на Православната Църква чрез своя терористичен акт.

„Сега се разработва пълномащабна програма не само за развитие на енории, но и за пълноценно присъствие на Руската Православна Църква на континента, включително в богослужебен, образователен, социален и хуманитарен аспект“ – каза в интервю за interfax-religion.ru Клинският Митрополит и разколнически руски Екзарх в Африка Леонид Горбачов.

Говорейки за бъдещи планове, руският йерарх не изключи, че „РПЦ ще създаде редица образователни институции на територията на африканския континент, при необходимост и целесъобразност“.

Той отбеляза също, че „Руската Църква има дарители, които оказват помощ в много сфери на нейното служение и, оставайки неравнодушни към съдбата на световното православие, са готови от щедростта си да подкрепят руската мисия в Африка. Благодарни сме им, че разбират, че сега Руската Църква става пазител на Православието, не позволявайки Свещените Канони да бъдат потъпквани в полза на едно или друго политическо решение“.

Отговаряйки на въпрос, дали присъединяването на африкански енории може да даде зелена светлина за присъединяване към Московската Патриаршия и на енории от други поместни православни църкви, признали автокефалията на Православната Църква на Украйна, Митрополит Леонид каза, че „Руската Църква е защитавала и ще продължи да защитава православните, които не желаят да се асоциират с разкола“.

Припомняме, че Памфилийският Архиепископ Даниил заяви, че действията на РПЦ срещу Александрийската Църква са „религиозен тероризъм“.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal