Начало » Новини » Светът » Румънският президент награди посмъртно свещеник, заради когото бе демонтирана статуята на Ленин на площад „Свободна преса“ в Букурещ

Румънският президент награди посмъртно свещеник, заради когото бе демонтирана статуята на Ленин на площад „Свободна преса“ в Букурещ

EN


Президентът на Румъния Клаус Йоханис връчи посмъртно Национален орден за заслуги на свещеник, който почина от COVID-19 по-рано този месец и който заема важна роля в борбата за румънска демокрация в началото на 90-те години.

Отец Сорин Греку проведе гладна стачка пред статуята на Ленин, която някога е стояла на площада на Свободната преса в Букурещ, което е довело до демонтиране на паметника.

Президентът на Румъния връчи ордена „в знак на дълбока признателност за смелостта, с която защитаваше религиозната свобода и принципите на демокрацията, както преди, така и след събитията от декември 1989, както и заради значителния му принос към коагулация и подкрепата на румънската общност в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия”.

Отец Сорин се престави в Господа на 6 януари 2022 на 61-годишна възраст. Бил е свещеник в продължение на 41 години.

През март 1990 той обяви гладна стачка пред статуята на Ленин на площад „Свободна преса“ в Букурещ с искане за премахване на всички комунистически символи, а именно статуите на Ленин и Петър Гроза.

По-късно, след тежки борби, исканията му биват изпълнени, и днес на това място стои паметник, посветен на жертвите на комунистическите репресии (по-долу на снимката).

Бог да упокои душата на Отец Сорин Греку! Царство му Небесно!

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal