Начало » Новини » Светът » „Работим в църквата и сме хомо-, интер-, транссексуални и от третия пол“

„Работим в църквата и сме хомо-, интер-, транссексуални и от третия пол“

„Работим в Католическата църква и сме хомо-, интер-, би-, транссексуални и от третия пол“: в Германия в безпрецедентна акция над 120 служители на църквата разкриха заедно своята различна сексуална ориентация.


24.01.2022

Безпрецедентна акция на колективен каминг аут: 125 представители на германската Католическа църква разкриха заедно своята принадлежност към ЛГБТК+ обществото. Те настояват за промени в църковното трудово право и призовават и други католици да се присъединят към инициативата #OutInChurch, информира агенция ДПА.

Те настояват за промени в трудовото право

В съобщението се уточнява, че сред разкрилите своята различна сексуална ориентация са свещеници, проповедници референти и ръководители на католически общини, преподаватели и преподавателки в религиозни училища, сътрудници и сътруднички на църковната администрация.

Участниците в акцията настояват Католическата църква да прекрати използването на сексуалната ориентация и идентификация като повод за уволнение, както и да премахне дикредитиращите заявления относно отношението към пола и сексуалността от църковните учения.

По думите на свещеник Бернд Мьонкебюшеп, който през 2021 година започна да дава благословия на хомосексуални двойки, сегашната акция е била вдъхновена от примера на онези 185 германски актьори и актриси, които през миналата година разкриха, че са част от ЛГБТК+ обществото, т.е. гейове, лесбийки, би-, транс-, куиър- и интерсексуални или от третия пол.

В Германия двете големи църкви – Католическата и Протестантската – са вторият най-голям работодател след публичния сектор. В двете църкви работят общо близо 1,3 милиона души. 

В социалните мрежи инициативата #OutInChurch вече набира подкрепа. 

Правителството има пълномощник по въпросите на ЛГБТК+

Малко преди старта на инициативата #OutInChurch, бе съобщено, че Германия вече има първия в историята си пълномощник на федералното правителство по въпросите на  сексуалното и джендърно многообразие. Това е депутатът от Зелената партия Свен Леман. Сферата на неговата дейност гласи: сътрудничество с отделните министерствата по проекти, касаещи хората с различна сексуална ориентация. Освен това Леман ще отговаря и за Националния план за действия в областта на сексуалното и джендърно многообразие.

Източник: dw.com

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal