Първи литургии за 2022 за българите в Швейцария


С голямото усърдие на ставрофорен иконом Юлиян Ангелов от Берлин, който обгрижва духовно и православните българи в Конфедерация Швейцария, на 22 и 23 януари бяха отслужени свети литургии съответно в градовете Веве и Женева.

В тези първи служби  за новата 2022 година участие взеха десетки миряни от тези швейцарски градове и от съседни селища на Франция. Спазвайки изискванията в сегашната тежка епидемиологична ситуация и изминавайки големи разстояния, сънародниците ни успяха да дойдат на службата в съботния ден във Веве. Сред тях имаше и богомолци от Цюрих и района му, където отдавна не се правят служби. Присъстващите  изпитаха духовна радост отново да приемат светите Евхаристийни дарове – Тялото и Кръвта на нашия Господ Иисус Христос. Много деца също взеха свето причастие. А накрая се утешихме и от отеческите напъътствия на свещеника ни о. Юлиян Ангелов, който ни води по благословения път на спасението.

Подобен беше и съставът на богомолците на неделната света литургия в Женева. Всички се радваме и на присъствието на много дечица, за които Сам Спасителят ни заповадвя: „Оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене, защото на такива е царството небесно“ (Мат. 19:14).

В своята проповед отец Юлиян даде примери, при които Бог е помогнал на хора в различни ситуации, носещи дълбоко в сърцата и душите си Христовата вяра. Припомнено беше, че болестите са ни дадени като изпитание и след оздравяването ни трябва да се замислим как ще продължим да живеем като истински християни. 

Вдъхновено изпълнените песнопения от диригента Станислава Нанкова и църковния хор стоплиха сърцата на всички ни.

Църковното настоятелство и членовете на общината отправят най-сърдечни и топли благодарности към отец Юлиян Ангелов за положените усилия, за молитвите, духовната подкрепа и укрепването на Христовата вяра във всички нас.

На богослуженията присъстваха съответно консулът на Р. България в Берн г-жа Светлана Йорданова, както и постоянният представител към ООН и другите международни организации в Женева посланик Юрий Щерк.

Следващата св. Литургия ще се състои на 20  февруари т.г. в Женева.

Източник: dveri.bg

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal