Начало » Новини » Мнения » Проруските медии говорят за възможно отстраняване на Патриарх Кирил Гундяев след нахлуването на Московската Патриаршия в Африка

Проруските медии говорят за възможно отстраняване на Патриарх Кирил Гундяев след нахлуването на Московската Патриаршия в Африка

UA – EL 


Проруските анализатори изглежда са убедени, че Вселенският Патриарх Вартоломей, свиквайки съда на Пентархията, се стреми да обяви свалянето на Московския Патриарх Кирил (Гудяев) или да отнеме автокефалията на Московската Патриаршия. Подобни възгледи пишат проруски експерти в канала Telegram на Руската Църква „Правблог“.

Освен това те отбелязват, че никой не е предоставил авткефалия на самата Руска Църква, а само признаване на патриаршеска чест на Московския Патриарх. «И така, прогнозата е следната. Най-вероятно, след получаване на жалбата, ще бъде свикан събор в Константинопол, който или ще „свали“ патриарх Кирил, или ще отнеме автокефалията на Руската Църква“», прогнозират проруски експерти.

Те също така изследват какво може да донесе това развитие на Вселенската Патриаршия и вярват, че Константинопол ще действа така, както Руската Църква прави сега – създавайки църкви и епархии там, където има „традиционно присъствие на Московската Патриаршия“.

Според анализатори от „Правблог“ това засяга основно „постсъветското пространство и Япония“. Освен това „основният фокус ще бъде върху Беларус и Молдова“, заявяват проруските експерти. В Руската Църква считат, че едно от възможните развития ще бъде Вселенската патриаршия да поиска да приеме определени групи вярващи на Московската Патриаршия, които са се отделили от официалната църква.

В Руската Църква смятат, че признаването на техния патриарх е станало съборно през 1593 г. и затова „всяко едностранно решение на Константинополския събор по отношение на Руската Църква ще бъде незаконно“. В същото време, разбира се, „Правблог“ прикрива факта, че повечето подписи върху документа, който утвърждава Московската Патриаршия са фалшиви.

Освен това, медиите на Руската Църква са убедени, че Антиохийският Патриарх Йоан X определено ще подкрепи линията на Москва и че „ще избухне истинска борба за позицията на Йерусалимския Патриарх Теофил III“. A без тях срещата ще бъде „незаконна“, смятат анализатори на Руската Църква.

Източник: df.news

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal