Начало » Новини » Светът » Председателят на Парламента на Черна гора посети Вселенския Патриарх във Фанар | СНИМКИ

Председателят на Парламента на Черна гора посети Вселенския Патриарх във Фанар | СНИМКИ

CNREL UA


Вселенският Патриарх към Бечич: Поздравления за вашата подкрепа за Митрополията, както и за борбата по правилния начин за религиозните свободи и единство на всички в Черна гора

Днес на 16 януари 2022 г., председателят на Парламента на Черна гора г-н Алекса Бечич се срещна във Фанар (Константинопол) с Вселенския Патриарх Вартоломей, който изрази голямо задоволство от посещението на председателя на черногорския парламент.

„Чакахме това посещение. Ние наистина насърчаваме и се възхищаваме на вашата младост, мъдрост и смелост. Поздравявам ви, че се борите по правилния начин за религиозните свободи, единството на всички в Черна гора. Поздравявам ви за подкрепата на Черногорската Митрополия и нейния Митрополит Йоаникий. Истински се радвате, че имате Йоаникий за наследник на блаженопочившия Митрополит Амфилохий“, изтъкна Патриарх Вартоломей.

Той каза, че е запознат с тежките условия, при които се е състояла интронизацията на Черногорско-Приморския Митрополит Йоаникий II.

„Оказахте му голяма подкрепа. Наблюдавахме цялостната ситуация и се молихме за мир, напредък и стабилност“, каза той, като използва възможността да помоли председателя Бечич да предаде поздрави и братска любов на Митрополит Йоаникий и на народа на Черна гора.

Също така, Негово Всесветейшество заяви на Алекса Бечич с радост очаква посещението на новия Сръбски Патриарх Порфирий във Фанар, съгласно православния протокол.

Бечич посочи, че за него е изключителна чест да има възможността да разговаря с Патриарха като първи по чест сред православните архиереи и говорител на Православието.

Подчертавайки значението на Константинополския Престол за вярата с факта, че Константинополската Патриаршия е Майката Църква на Черногорската Църква, и отбелязвайки, че несъмнено има голяма подкрепа за православните християни по света, Бечич заяви, че Черна гора е православна държава, която освен това е украсена с мултиетничност и мултиконфесионализъм, както и че Черна гора е пример за страните от региона за създаване на бъдеще с междуетническа и междурелигиозна хармония.

В приветствието до Патриарх Вартоломей от Черногорско-Приморския Митрополит Йоаникий, Бечич заяви, че като приятел на блаженопочившия Митрополит Амфилохий е чувал неколкократно от него братски похвални слова и любов към Константинополската Църква и че той винаги си е спомнял студентските си години в Рим с Негово Всесветейшество Патриарх Вартоломей.

Президентът Бечич информира Вселенския Патриарх колко много са направили като общество за религиозната свобода, като променихме спорните членове на Закона за свободата на религията.

„Точно една година след приемането на Закона за свободата на религията от Парламента на Черна гора с решенията на новото парламентарно мнозинство, което по същество елиминира всички спорни членове, за църкви и религиозни общности“, посочи Бечич.

Президентът Бечич изтъкна признателността на вярващия народ на Черна гора за ценния принос, който Вселенският Патриарх Вартоломей даде за изграждането на Катедралния Храм Възкресение Христово от основния камък, в чието полагане той участва до тържественото му освещаване.

„Аз съм напълно отдаден на конституционния принцип на секуларизацията и зачитам вековната продължителност на Православната Църква, нейното значение за образованието, културата и обществото като в съответствие с този принцип аз като председател на Асамблеята стоя настрана, когато тя стига до вътрешната организация на Православната Църква, зачитайки Конституцията на Черна гора и църковния каноничен порядък“, заключи Бечич като посочи, че Черногорско-Приморската Митрополия е била и остава общ дом на черногорци и сърби.

Патриарх Вартоломей помоли председателя Бечич да поднесе подарък на Митрополит Йоаникий, копие на Панагия с неговите инициали.

След това, председателят Бечич посети Патриаршеския Храм на Свети Георги, за да се поклони и да научи повече за историята на този славен храм. За историята на Храма, Светите Мощи и реликвите говори Високопреподобният Еклисиарх г-н Аетиос, директор на специализирания патриаршески кабинет.

Източници: skupstina.me & ec-patr.org

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal