Начало » Новини » Светът » Празникът Богоявление в Йерусалимската Патриаршия по юлианския календар | VIDEO & СНИМКИ

Празникът Богоявление в Йерусалимската Патриаршия по юлианския календар | VIDEO & СНИМКИ

ELEN


Във вторник, 5/18 януари 2022 г., Древната Йерусалимска Патриаршия отбеляза празника Богоявление или Кръщение Господне.

Този празник се чества като възпоменание на кръщението на нашия Господ Иисус Христос от Свети Йоан Предтеча и Кръстител, когато „откри се поклонението на Света Троица”, а именно гласът на Отца при Господното Кръщение и Светия Дух във формата на гълъб.

За този Господен празник бяха прочетени царските часове на Богоявление преди Божествената Литургия на Свети Василий Велики и Великия водосвет в Патриаршеския и монастирски Храм на Светите Константин и Елена под председателството на Йерусалимския Патриарх Теофил.

След това Патриарх Теофил замина за река Йордан, през Монастира на Свети пророк Елисей в Йерихон, областната управа на Йерихон като накрая пристига в Монастира на Свети Йоан Кръстител. Там Патриарх Теофил беше топло приет от Игумена Архимандрит Вартоломей, властите, скаутите, Генералния консул на Гърция в Йерусалим г-н Евангелос Влиорас и вярващите.

В Монастира на Свети Йоан Кръстител беше прочетен 9-тия час на Богоявление, последван от Лития надолу към река Йордан. Вечернята и Великия водосвет бяха отслужени на площадката край реката, а службата завърши с потапяне на Светия Кръст в реката и негово улавяне на фона на песнопението „Когато Ти, Господи, се кръщаваше в Йордан”. Същата служба се провеждаше едновременно на Източния бряг на отсрещната страна на реката.

От Главния секретариат

Източник: Πατριαρχείον Ιεροσολύμων

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal