Начало » Other languages » Srpskohrvatski/Српскохрватски » Патријарх Порфирије о владици Лаврентију: Гајио је нежну љубав према свом народу

Патријарх Порфирије о владици Лаврентију: Гајио је нежну љубав према свом народу


Патријарх српски Порфирије опростио се од епископа шабачког Лаврентија, истичући да је владика поштовао сваку личност, да је гајио нежну љубав према свом народу и спремност на помоћ свакоме у невољи, као и да га је красила потпуна и безусловна оданост Цркви, њеном устројству, поретку и њеном јединству.

Данас око 17.00 часова у скромном, монашком обиталишту у Шапцу Спаситељ се обратио владики шабачком Лаврентију речима: Слуго добри и верни – уђи у радост господара свога! Ми се са тугом опраштамо од овог дивног архијереја и молимо Богу за покој његове душе, и у исто време се питамо шта нам то Бог указује када је овај час изабрао да себи позове најстаријег српског архијереја.

У личности владике Лаврентија сабрале су се најлепше особине које су красиле ону плејаду српских архијереја који су у доба блаженог спомена патријарха српског Германа пуног тешких искушења, чували и очували Виноград Господњи засађен у српском народу. Уз поштовање сваке личности, нежну љубав према свом народу и спремност на помоћ свакоме у невољи, самопрегор, здраво родољубље, мудро избегавање непотребних сукоба и спремност на компромис на добро Цркве и народа, љубав према богослужењу, али и према књижевности и неговање народне културе, ово поколење архијереја, а посебно владику Лаврентија, красила је потпуна и безусловна оданост Цркви, њеном устројству, поретку и њеном јединству. Ето, то нам, мислим Бог и поручује данас када је после 64 године монашке и 55 година архијерејске службе, у своје Царство позвао епископа шабачког Лаврентија.

Вечан ти помен достоблажене и приснопамјатне оче и брате Лаврентије.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal