Начало » Новини » Светът » Папа Франциск се моли за мир в Украйна: Нека диалогът и братството надделеят | VIDEO

Папа Франциск се моли за мир в Украйна: Нека диалогът и братството надделеят | VIDEO

По време на генералната аудиенция папа Франциск призова за мир с Отче наш, „молитвата, която ни прави братя“. „Благото на всички трябва да бъде поставено пред собствените интереси


В отговор на поканата на папа Франциск по време на молитвата Ангел Господен миналата неделя, 26 януари е денят, в който се отправят молитви към Бог за мир. На генералната аудиенция папата призова да се молим за Украйна:

Призовавам ви да се молите за мир в Украйна и да го правите често през този ден: ние молим  настойчиво Господ тази земя да бъде свидител на братството и да преодолее рани, страхове и разделения. Нека молитвите и призивите, които днес се издигат към небето, да докоснат умовете и сърцата на отговорните на земята, така че да накарат диалога да надделее и благото на всички да бъде поставено пред собствените интереси. Нека се молим за мир с Отче наш: това е молитвата на чедата, които се обръщат към същия Отец, това е молитвата, която ни прави братя, това е молитвата на братята, които молят за помирение и хармония.

Църквата обединена в молитва

В отговор на призива на папа Франциск в в църкви и енории в различни страни са предвидени молитвени инициативи за мир в Украйна. В Рим, в базиликата Санта Мария ин Трастевере в 19.15 ч., Общността на Свети Егидий насърчава специална молитва, която ще бъде водена от монсеньор Пол Галахър, ватикански секретар за Отношенията с държавите. Също така в Рим, от 18 часа, се провежда молитвено бдение в църквата „Санта София“. В бдението, организирано от Епархийската служба за мигранти, участват свещеници и представители на различните етнически общности. В Болоня архиепископът, кардинал Матео Зупи, ще води молитвата от 19.30 ч. в базиликата на Сан Бартоломео и Гаетано. Към тези моменти на молитва се добавят и други инициативи, насърчавани от епархии, движения и църковни общности.

Никога повече война

Както припомня папа Франциск в своята енциклика “Fratelli tutti” („Всички братя“), войната „не е призрак от миналото, а се е превърнала в постоянна заплаха. Светът намира все повече и повече трудности в бавния път на мира, който беше поел и който започваше да дава плодове”. „Ако искаме автентично цялостно човешко развитие за всички, трябва неуморно да полагаме усилия да избегнем войната между нациите и народите“. „Вече не можем да мислим за войната като решение, тъй като рисковете вероятно винаги ще надхвърлят хипотетичната полезност, която й се приписва. Изправени пред тази реалност, днес е много трудно да се подкрепят рационалните критерии, постигнати през други векове, за да се говори за възможна „справедлива война“. Никога повече война!“ „Всяка война оставя света по-лош, отколкото преди да започне. Войната е провал на политиката и човечеството, срамна капитулация, поражение пред силите на злото“.

Източник: vaticannews.va

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal