Начало » Новини » Светът » Папа Франциск: Нежността е по-голяма от логиката на света | VIDEO

Папа Франциск: Нежността е по-голяма от логиката на света | VIDEO

На генералната аудиенция Франциск продължи цикъла от катехизисни беседи, посветени на фигурата на свети Йосиф, като днес по-специално изтъква близостта на Бог, който винаги обича и „не се страхува“ от греховете на човека, както е в притчата за блудния син. Мислите на папата се отправиха и към затворниците: правилно е тези, които са направили грешка, да заплатят за грешката си, но е също толкова справедливо тези, които са направили грешки, да могат да се изкупят от грешката си


Да се изпита нежността, означава „да се почувстваме обичани и приетти именно в нашата бедност и мизерия. Означава да бъдеш преобразен от любовта на Бог“. Това бе акцента в катехизисната беседа на папата, съсредоточена, както и при предишните катехизисни бесени на генералната аудиенция, върху фигурата на Свети Йосиф. Припомняйки Апостолическото писмо Patris corde, по повод 150-годишнината от обявяването на св. Йосиф за покровител на Универсалната Църква, и притчата за блудния син, разказана от евангелист Лука, Франциск подчерта, че нежността „не е на първо място емоционален или сантиментален въпрос“. „Опитът от нежността – каза той – се състои в това да видим как Божията сила преминава точно през това, което ни прави най-крехки. Господ – обясни той, импровизирайки – не отнема всички слабости, а ни помага да вървим със слабостите, като ни хваща за ръка. Всички имаме сметки за уреждане, но да уреждаме сметките си с Бог е нещо красиво, защото започваме да говорим и Той ни  прегръща“.

Нежността е нещо по-голямо от логиката на света. Тя е неочакван начин за раздаване на справедливост. Ето защо никога не трябва да забравяме, че Бог не се страхува от нашите грехове: нека запомним добре това. Бог не се страхува от нашите грехове, Той е по-голям от нашите грехове. Той е баща, Той е любов, Той е нежен. Той не се страхува от нашите грехове, от нашите грешки, от нашите падения, а се страхува от затварянето на сърцето ни – да, това го кара да страда – страхува се от липсата ни на вяра в Неговата любов. Съществува една голяма нежност в опита от Божията любов. И е хубаво да се мисли, че първият, който предаде тази реалност на Исус, беше самият Йосиф. Всъщност Божиите неща винаги достигат до нас чрез посредничеството на човешкия опит.

„Когато Израил беше млад. Аз го обичах и от Египет извиках Сина Си. .. Аз Сам учих Ефрема да ходи, носих го на ръцете Си…Влечах ги с човешки връзки, с връзки на любов. Аз бях за тях като такъв, който сваля хомота от челюстите им, и кротко им храна подлагах (Ос. 11, 1-4)“

Нежност и помирение

„Можем да се запитаме – отбеляза папата – дали самите ние сме изпитали тази нежност и дали от своя страна сме станали свидетели на нея”. Свидетели на тази любов, на тази милост. Както припомня Апостолическото писмо Patris corde „нежността е най-добрият начин да докоснем това, което е крехко в нас“. Вижте как медицинските сестри докосват раните на болните: с нежност, за да не ги наранят повече. И така – добавя Франциск – със същата нежност, Господ докосва нашите рани”.

Ето защо е важно да срещнем Божията милост, особено в Тайнството на помирението, в личната молитва с Бог, изживявайки истината и нежността. Парадоксално, дори и Лукавия може да ни каже истината, но ако го направи, това е за да ни осъди. Знаем обаче, че Истината, която идва от Бог, не ни осъжда, а ни приема, прегръща ни, подкрепя ни, прощава ни“ (Patris corde, 2).

Революцията на нежността

Папата призова да „се огледаме в бащинството на Йосиф и да се запитаме дали позволяваме на Господ да ни обича със своята нежност, превръщайки всеки един от нас в мъж или жена, способни да обичат по този начин“.

Без тази „революция на нежността“ рискуваме да останем затворени в едно правосъдие, което не позволява да се изправим лесно и което бърка изкуплението с наказанието. Поради тази причина днес искам да си спомня по особен начин нашите братя и сестри, които са в затвора. Правилно е тези, които са направили грешка, да заплатят за грешката си, но е също толкова справедливо тези, които са направили грешка, да могат да се изкупят от грешката си.

„Всяка присъда – заключи папата – винаги има прозорец на надежда. Нека да мислим за нашите братя и сестри в затвора, да мислим за Божията нежност към тях и да се молим за тях, така че те да намерят в този прозорец на надеждата начин към по-добър живот“.

Молитва към свети Йосиф

Преди поздравите си към поклонниците от различни страни по света, папата отправи следната молитва:

Свети Йосифе, баща в нежността,

научи ни да приемем, че сме обичани точно в това, което е най-слабо в нас.

Нека не поставяме никакви пречки по пътя

между нашата бедност и величието на Божията любов.

Събуди в нас желанието да се приближим до Тайнството на помирението,

За да бъдем простени и също, за да станем способни да обичаме с нежност

нашите братя и сестри в тяхната бедност.

Бъди близо до тези, които са направили грешки и заплащат за това;

помогни им да намерят, заедно със справедливостта, също нежността, за да могат да започнат отначало.

Научи ги, че първият начин да започнат отначало

Е да поискат искрено прошка, за да усетят милувката на Отца. Амин

Християнско единство

Поздравявайки полските вярващи, папата припомни, че на 18 януари започна Молитвената осмодневница за християнско единение. „Дълг на всеки кръстен човек – каза Франциск – е да се ангажира с това, което Исус желаеше: да бъдат всички едно”. През тази седмица – каза още папата, обръщайки се към англоезичните поклонници, – „нека се молим всички Христови ученици да упорстват по пътя към единството“. Молитвената осмодневнциа – каза Светият отец на италианско говорещите поклонници,-  „ни приканва с настойчивост да молим Господа за дара на пълното общение между вярващите“.

Близостта към работниците на AirItaly

След катехизисната беседа, съсредоточена върху Свети Йосиф, покровител на работниците, папа Франциск поздрави служителите на „AirItaly“, пожелавайки „тяхната трудна ситуация да намери положително решение, зачитайки правата на всички, особено на семействата“. „Важно е да се защитят правата на всички“. През последните дни 1322 служители на тази авиокомпания са получили писмо за уволнение.

Източник: vaticannews.va

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal