Папа Франциск: В свят, разкъсван от насилие, да запретнем ръкави и да изграждаме мир | VIDEO

В първата за 2022 г. молитва „Ангел Господен“ в празника на Дева Мария Богородица, Франциск сподели, че „гледайки Мария с нейния Син в прегръдките, си мисли за млади майки и техните деца, бягащи от войни и глад или чакащи в бежанските лагери“. Оттук и призивът за Световния ден на мира: „Прошката гаси огъня на омразата. Нека се приберем в домовете си, мислейки: мир, мир, мир!“.


Нека запретнем ръкави, за да „изградим мира“ и по този начин да станем „занаятчии на братството“ в свят, „разкъсван от войни и насилие“, в „несигурни и трудни времена поради пандемията“ и сред толкова много мъже и жени „уплашени от бъдещето и обременени от социални ситуации, от лични проблеми, от опасностите, които идват от екологичната криза, от несправедливостта и от планетарните икономически дисбаланси“. На първата молитва „Ангел Господен“ за 2022 г., в празника на Дева Мария Богородица , от прозореца на своя кабинет в Апостолическия дворец Франциск предложи ясна насока за тази нова година, която току-що започна:

„Не е нужно да се отчайваме и да се оплакваме, а трябва да запретнем ръкави, за да изградим мира“.

Млади майки

От вярващите, събрани на площад „Свети Петър“ и свързаните виртуално по цял свят, Римският епископ поиска да се спрат от безумието на момента, да се откъснат от страховете на това време и да насочат погледа си към „очарованието“ на Рождество Христово , за да съзерцават образа на Мария, която държи Сина си Исус в прегръдките си.

„Гледайки Мария с нейния Син в ръцете, си мисля за младите майки и техните деца, бягащи от война и глад или чакащи в бежанските лагери. Те са толкова много…

Нежност и загриженост

По-специално, папа Франциск се фокусира върху един обикновен жест, но който съдържа множество значения: Мария, която полага Исус в яслите. Тук можем да съзрам цялата нежност и грижа на една Майка към своя Син и към всички нас, децата: „В това полагане можем да видим направения за нас дар – каза папата – Дева Мария не пази Сина си за себе си, а ни Го представя; не Го държи само в прегръдките си, а Го полага, за да ни покани да Го погледнем, да Го приемем и да Му се преклоним. Ето майчинството на Мария: Синът, който се роди, Го предлага на всички нас. Тя дарява винаги Сина, сочи ни Сина, никога не пази Сина като нещо свое, не. И така прави през целия живот на Исус“.

Всички братя и сестри

Поставяйки Христос пред очите ни, без да каже нито дума, ни бива дадено едно „прекрасно послание“, а именно, че „Бог е близо, на една ръка разстояние. Той не идва със силата на тези, които искат да бъдат страхопочитани, а с крехкостта на онзи, който иска да бъде обичан; Той не ни съди от свише на трона, а ни гледа отдолу като брат, дори като син“. Исус „се ражда малък и нуждаещ се, за да не се срамува никой от себе си: точно когато изпитаме своята слабост и крехкост, можем да почувстваме Бог още по-близо, защото Той ни се представи така, слаб и крехък“.

„Той е Бог-дете, който се роди, за да не изключи никого. За да ни направи всички братя и сестри“.

Занаятчии на братството

Исус е поставен от Дева Мария на „разположение на всеки“, отбеляза папата. И това – подчерта той – ни напомня, „че светът се променя и животът на всеки се подобрява само ако се предоставим на другите, без да чакаме те да започнат да го правят“.

„Ако станем занаятчии на братството, ще можем да преплетем нишките на един свят, разкъсан от войни и насилие“.

Мирът, дар и ангажимент

Затова Франциск повери новата година, която току-що започна, на Божията Майка: тя „ни насърчава с нежност“. А ние се „нуждаем от това насърчение“ в тези времена на мрак, в които освен трудностите, причинени от пандемията, изглежда, че се проваля най-големият дар: мирът.

Именно мирът в Световния ден, посветен на него, „е едновременно дар от свише и плод на споделен ангажимент“, каза папата в своето размишление. „Дар от свише, защото трябва да бъде изпросен от Исус, защото сами ние не сме в състояние да го запазим. Ние можем наистина да изградим мира само ако го имаме в сърцата си, само ако го получим от Княза на мира“.

„Наш ангажимент – продължи Франциск – защото мирът иска от нас да направим първата крачка, той изисква от нас конкретни жестове. Той се изгражда чрез вниманието към най-малките, чрез насърчаването на справедливостта, чрез смелостта на прошката, която гаси огъня на омразата”.

Оттук и призивът, който се превръща в посоката, която да следваме през тази 2022 г.: „Винаги гледайте – в Църквата, както и в обществото – не на злото, което ни разделя, а на доброто, което може да ни обедини“.

Мирът, олицетворение на всяко добро

След молитвата „Ангел Господен“ Франциск пожела на всички, в началото на новата година, мир, „който е олицетворение на всяко добро“. Папата припомни раждането на Световния ден на мира, който започна със Свети Павел VI през 1968 г., и припомни своето послание тази година за неговото 55-то издание, изцяло съсредоточено върху онези, които са стълбовете за изграждането на мира: диалога между поколенията, образованието, работата. „Без тези три елемента липсва основата“, каза той.

След това Франциск благодари за всички инициативи, популяризирани по повод Световния ден, „съвместими със ситуацията на пандемията“, особено на участниците в бдението снощи в катедралата на Савона и тези на събитието „Мир във всички земи“ , организирано от Общността „Свети Егидий“ в Рим и в други части на света.

„Мир, мир, мир“

„Нека се приберем у дома с мисълта: мир, мир, мир! Нуждаем се от мир“, заключи накрая папа Франциск, като за пореден път насочи вниманието към актуалните събития, белязани от „войни, разселени и бедност“: „Това – каза той – се случва в света днес. Искаме мир!“.

Източник: vaticannews.va

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal