Памфилийският Архиепископ: Действията на РПЦ срещу Александрийската Църква са религиозен тероризъм

UAEL


„Религиозен тероризъм“ – така Памфилийският Архиепископ Даниил определи действията на Руската Църква спрямо Александрийската Патриаршия. По-конкретно, на страницата си във Фейсбук архиереят на Вселенската Патриаршия коментира инвазията от страна на РПЦ в Африка (каноничен диоцез на Александрийската Църква), и създаването на разколническата т.нар. „Патриаршеска Екзархия на Руската Църква в Африка“.

„Последните дни бяха изпълнени със спекулации относно действията на Руската Православна Църква по отношение на древната Александрийска Патриаршия, но, честно казано, и по отношение на други поместни православни църкви по света. Това вече не е въпрос на духовно-каноничен етикет (духовно поведение). Ще нарека този нов „акт“ на съвременното руско православие – религиозен тероризъм“ – така Архиепископ Даниил най-точно определи поведението на Москва.

„Това вече не е дебат за страдащия посткомунистически православен регион, а за ръководството на Църквата, което съзнателно решава да унищожи мира и спокойствието в онези части на света, които вече страдат; където християнството се стреми да донесе надежда и стабилност. Надявам се, че духовното съзнание на Православната Църква ще осъзнае злоупотребата и насилието от страна на Руската Църква, която действа в съответствие с поведението на своята държава.“ – каза още архиепископът на Вселенския Престол.

Припомняме, че по-рано Волоколамският Митрополит Иларион отрече насилствения характер на заграбването на канонична територия на Александрийската Патриаршия и намекна, че духовниците на Александрийската Патриаршия, както и самата древна Александрийска Църква, са „неканонични“.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal