Начало » Новини » Светът » Палестинският президент Махмуд Абас се срещна с Йерусалимския Патриарх Теофил III | СНИМКИ

Палестинският президент Махмуд Абас се срещна с Йерусалимския Патриарх Теофил III | СНИМКИ

EL – EN


На 17 януари 2022, палестинският президент Махмуд Абас прие Негово Блаженство Йерусалимският Патриарх Теофил III.

По време на следобедната среща, президентът Абас оцени неотдавнашните изявления на патриарсите и главите на църквите в Йерусалим като потвърди, че държавата Палестина ще продължи да подкрепя народа на Йерусалим и ще защитава ислямските и християнските свети места в светлината на атаките, на които са подложени от израелски радикални групировки.

Негово Превъзходителство президентът отбеляза: „Споделяме с вас значението на осъществяването на по-важни проекти, които допринасят за консолидирането на християнското присъствие в Йерусалим и останалата част от Светите земи, като ние високо ценим предприемането на такива проекти, както и международната ви кампания насочена към разкриване на нарушения на правата на вярващите в Светите земи“.

Г-н Президентът подчерта важността от продължаване на координацията между всички съответни органи чрез Висшата президентска комисия по църковните въпроси.

В замяна, Негово Блаженство Патриарх Теофил поздрави палестинския президент, като заяви: „Ние идваме при вас от град Йерусалим, носещи надежда, съчетана с ослепителна духовност, извлечена от нашите християнски и ислямски свети места, които са устояли през цялата история въпреки всички трудни обстоятелства, през които е преминал нашият регион“.

Негово Блаженство потвърди, че патриарсите и главите на църквите в Йерусалим са решили да проведат международна кампания, която ще опише всички нарушения в християнски свят, извършени срещу Светия град Йерусалим, особено по отношение на православните недвижими имоти, застрашени да бъдат заграбени от радикални групи на площад Омар Ибн Ал-Хатаб (Omar Ibn Al-Khattab) при портата Яфа в Йерусалим, който е основният път на поклонниците към Всесвещения Храм Възкресение Христово на Божи Гроб и различните монастири. Всичко това, разбира се е допълнение към процеса на изкривяване на културната и историческа идентичност на района Новата Порта (Νέα Πύλη).

Освен това, Негово Блаженство подчерта, че той издига гласа си високо в това специално време от годината, Рождество Христово, за да потвърди, че Светата земя е не само земята на Рождението на Христос, но и земята на раждането на Християнството. Патриархът добави също, че целият свят е отговорен за оцеляването на християните в Светите земи и в Близкия изток като цяло.

На срещата присъстваха ръководителят на Висшата президентска комисия по църковните въпроси г-н Рамзи Хури, палестинският върховен шариатски съдия Махмуд Ал-Хабаш и дипломатическият съветник на президента г-н Мажди Ал-Халиди.

Източник: jerusalem-patriarchate.info

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal