Начало » Новини » Светът » Нова българска православна община отслужи първата си литургия

Нова българска православна община отслужи първата си литургия


24.01.2022

В неделя, 23 януари, най-новата българска православна общност в Западно- и Средноевропейската епархия – Църковната мисия „Свети Евтимий, патриарх Търновски“ в провинция Лимбург, Белгия, отслужи първата си Света литургия. Радостното събитие се състоя в малкия местен, силно напомнящ православен храм „Св. Богородица“ в близкия град Зонховен, който оказа любезно домакинство.

Църковната мисия е създадена с благословението на митрополит Антоний. Ядрото на нейните основатели са членовете на танцовия състав „Ритми“, които, заедно с отец Стоян Бербатов организираха новата мисия. Православните българи в региона успяха за кратко време да подготвят първото богослужение. Те получиха уверение, че в бъдеще ще могат да използват храма два пъти в месеца.

За да споделят радостта си от общението в Христа, в този ден в храма се събраха наши сънародници от различни части на Фламандския регион на Белгия, а също и от съседните държави Нидерландия и Германия. Ето защо молитвата „Отче наш“ беше прочетена на различни езици. Скъп гост на празника беше и посланикът ни в Брюксел г-н Пламен Бончев. Топлеща сърцето гледка бяха голямото множество малки причастници, които прилежно изчакаха да дойде техният ред, а някои от тях и припяваха на литургичните песнопения. След Литургията настроението беше много приповдигнато. Нашите сънародници пяха многократно „Спаси, Господи, люди твоя“ и „Многая лета“. Гости от Антверпен бяха приготвили питка и сол.

Заради Ковид ограниченията някои желаещи не успяха да присъстват, но получихме уверението, че следващия път ще има още много нови енориаши. Всички изразиха нетърпението си да се срещнат на следващата Света Божествена литургия през втората неделя на месец февруари.

Източник: pravoslavie.bg

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal