Начало » Новини » Светът » Москва издаде на четири езика текста на скандалното писмо на Видинския Митрополит Даниил от май 2019

Москва издаде на четири езика текста на скандалното писмо на Видинския Митрополит Даниил от май 2019


Московската патриаршия съобщава за издаването на текста на писмото “За единството на Църквата”, което Видинският митрополит Даниил изпрати до Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и членовете на Светия Синод на БПЦ-БП на български език, а също и неговите преводи на руски, английски и гръцки, които са изпратени до предстоятелите и архиереите на други поместни православни църкви: Александрийска, Йерусалимска, Румънска, Кипърска, Гръцка и Албанска.

Повод за написването на писмото през март 2019 г. беше дискусията, възникнала в Българската православна църква във връзка с томоса, който Константинополската патриаршия даде на Православната църква на Украйна (ПЦУ). По своя жанр то представлява кратко историческо-канонично изследване, в което “дейността на Фанар е изчерпателно анализирана въз основа на документи за прехвърлянето на Киевската митрополия към Московската патриаршия през 1686 г., каноничните правила и томосът на Константинополската патриаршия”, пише Патриаршия.ру.

В предговора към книгата митрополит Иларион (Алфеев), председател на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия, подчертава, че “в своята работа митрополит Даниил показва, че действията на Константинополската патриаршия в Украйна са нарушение на двехилядолетна канонична традиция и са причинени, между другото, и от догматични изкривявания, свързани с отричането на принципа на съборността в Православната църква и провъзгласяването на нейния глава – вместо Иисус Христос – на Константинополския патриарх”.

Книгата, подготвена  за издаване от издателство „Познание“ в сътрудничество с Фондация за подкрепа на християнската култура и наследство, е третата от поредицата от десет книги, посветени на международните и междуправославните отношения. Сред авторите на други публикации са епископ Антоний Моравически  (Сръбска православна църква ), протопрезвитер Анастасий Гоцопулос (Гръцка православна църква) и др.

Припомняме, че през 2019 г. Св. Синод на БПЦ се разграничи от текста на писмото на Видинския митрополит Даниил в съобщение на официалния патриаршески сайт. Лаконичният текст на публикуваното решение гласеше:

“Относно възникнали въпроси, свързани с изпратените от Видинския митрополит Даниил писма до митрополитите на редица Поместни православни църкви, Св. Синод заявява следното:

Становището, изразено от митрополит Даниил в негово писмо, разпратено до митрополитите от различни поместни православни църкви е негово лично мнение, от което Св. Синод категорично се разграничава. По поставените от митрополит Даниил въпроси Св. Синод няма решение.

В съобщение на Видинската света митрополия, в края на май и началото на юни 2019 г., Видинският митрополит е бил на посещение в Русия, за да почерпи опит, свързан преподаването на вероучение в две руски епархии. В рамките на посещението си той е имал среща и с Волоколамския митрополит Иларион, председател на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия. На срещата се предполага, че са били обсъждани и въпроси по църковния казус в Украйна, съобщава Православие.бг в своя публикация по темата.

Източник: hristianstvo.bg

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal