Начало » Новини » Светът » Молдовският депутат Оазу Нантой: Молдовската Митрополия на РПЦ е длъжна да престане на бъде идеологически инструмент на Москва

Молдовският депутат Оазу Нантой: Молдовската Митрополия на РПЦ е длъжна да престане на бъде идеологически инструмент на Москва

RU – UA 


На 25 януари тази година Оазу Нантой, член на пропрезидентската молдовска политическа партия „Действие и солидарност“, се обърна с отворено писмо до Руския Митрополит в Кишинев и Молдова Митрополит Владимир (Кантарян), в коeто той поиска от ръководителя на местния клон на Руската Православна Църква да реши каква е нейната позиция по редица въпроси.

Преди всичко НАТО се интересува от позицията на Молдовската Църква относно влошаването на ситуацията на руско-украинската граница, както и по приднестровския въпрос. Депутатът е убеден, че митрополитът има морално задължение да отговори на риска от възобновяване на войната в съседната държава.

„Днес е моментът да докажем, че Митрополитът на Молдова подкрепя народа на Република Молдова, че той принадлежи към Република Молдова и не е идеологически инструмент на Руската Православна Църква“, заяви парламентаристът, цитиран от EurAsia Daily.

Освен това депутатът отбеляза, че през годините Митрополията е затрупана с много въпроси относно вътрешните проблеми на държавата.

„Не разбирам защо Молдовската Митрополия страда дълги години от антидържавната дейност на Тирасполския и Дубосарски Архиепископ Савва (Волков), който е член на Синода на Православната Църква на Молдова? Духовенството на левия бряг на Днестър служи на режима на Тираспол, който не само оспорва Конституцията на Република Молдова, но и основните права на човека“, обобщи Оазу Нантой.

Изданието припомня, че по-рано официален Кишинев изрази възмущение от участието на Митрополит Владимир (Кантарян) в церемонията по полагане на клетва на т. нар. президент на Приднестровието Вадим Красноселски, която се състоя през декември 2021 г. На събитието присъства и руският посланик в Молдова Олег Васнецов. Министерството на външните работи и европейската интеграция нарече това „неприятелско действие“.

На свой ред Митрополит Владимир (Кантарян) нарече евроинтеграционните процеси в Молдова „прозападни, които не идват от Бога, а от другата страна“.

Източник: eadaily.com

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal