Митрополит Иларион Алфеев: „Не става въпрос за никаква инвазия. Просто даваме възможност на православните африканци да приемат Свето Причастие от канонични свещеници“


Руската Православна Църква отрече насилствения характер на заграбването на канонична територия на Александрийската Патриаршия и намекна, че духовниците на Александрийската Патриаршия, както и самата древна Александрийска Църква, са „неканонични“.

„Не става въпрос за никаква инвазия, не става въпрос за това, че по някакъв начин сме искали да отслабим Александрийската Патриаршия. Става въпрос за това, че просто искахме да дадем възможност на онези православни вярващи, както рускоговорящи, така и тези, които говорят езиците на Африка, както бели, така и черни, на всички, които не желаят да се свързват със разкол, да имат общение с каноничната Православна Църква и да приемат Свето Причастие и други тайнства от канонични свещеници“ – каза Волоколамският Митрополит Иларион, цитиран от interfax-religion.ru.

Иларион заяви, че Руската Църква намало да се самонастани в Африка, ако не били настойчивите молби на африкански духовници, които се обърнали към РПЦ малко след като Александрийският Патриарх Теодор II „подкрепи църковния разкол в Украйна“.

„Първият такъв апел беше отправен преди две години и ние търпеливо чакахме, не отговорихме на тази молба. Продължавахме да разглеждаме нови молби. Изпращахме различни сигнали до Александрийския Патриарх за това, че не бихме искали да навлизаме на територията на Африка. Но след като всички наши предложения бяха отхвърлени и след като Александрийският Патриарх показа, че няма да промени позицията си по отношение на Украйна, какво друго ни остава да направим?“ – каза руският йерарх.

Към момента в редиците на Руската Църква са приети 102 духовници от осем африкански държави. „Но ние знаем, че има и други духовници, които също желаят да се присъединят към Руската Православна Църква. Тях също ще ги приемем“ – допълни Волоколамският Митрополит Иларион.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal