Крайна провокация от Москва: Иска да създаде „Руска Екзархия в Турция“

EL – EN UA  


Няколко дни след решението на Московкската Патриаршия да създаде „Руска Екзархия в Африка“ – действие, което предизвика печал у Александрийския Патриарх Теодор II, Москва остава отворена възможността да създаде също „Руска Екзархия в Турция“, т.е. в диоцеза на Вселенската Патриаршия. В интервю за Ria Novosti, Волоколамският Митрополит Иларион Алфеев, председател на Отдела за външни църковни отношения на Московската Патриаршия, заяви че: „Руската Православна Църква не може да откаже на това да обгрижва православните християни в Турция“.

Позовавайки се на скорошното учредяване на „Руска Екзархия в Африка“ Митрополит Иларион я оправда, казвайки че: „През 2019 г. Теодор II, Патриарх на Александрия и цяла Африка, призна схизматичната Православна Църква на Украйна. Руската Православна Църква бе отбелязала, че това може да засегне грижата за нашите вярващи сънародници в Африка, които живеят в каноничната територия на Александрийската Патриаршия“.

За пореден път, Иларион Алфеев атакува лично Вселенския Патриарх Вартоломей, казвайки че „Не можахме да откажем на клириците на Александрийската Патриаршия, които осъзнаха грешната позиция на своя Патриарх и да ги приемем в обгражденията на Църквата на Константинополската Патриаршия, както и пастирски при условия, при които Патриархът на Константинопол е взел страната на схизмата“, съобщава ertnews.gr.

Припомняме, че в края на декември 2021 г., Синодът на Руската Православна Църква обяви решението си за създаване на „Патриаршеска Екзархия в Африка“, която sui generis е противоканонична парацърковна структура.

Важно е да се отбележи, че Московската Патриаршия не за първи път откровено лъже, заявявайки че клириците, които са се присъединили към разколническата „Руска Екзархия в Африка“ са клирици на Александрийската Патриаршия, несъгласни с решението на своя Патриарх да признае автокефалията на Православната Църква на Украйна. Това са старостилни „клирици“, които извършват религиозна дейност в Африка. Те не са част от Александрийската Патриаршия.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal