Кипърският Архиепископ проведе телефонен разговор с Вселенския Патриарх и Александрийския Патриарх за антиканоничните действия на Руската Църква

EL – UA 


На 06 януари 2022 г. Архиепископът на Кипър и Нова Юстиниана Хрисостом II проведе телефоенен разговор с Вселенския Патриарх Вартоломей и Александрийския Патриарх Теодор II във връзка с антиканоничните действия на Москва по създаването на „Руска Екзархия в Африка“. „Мисля, че това е най-голямата грешка на Московския Патриарх“, заяви Архиепископ Хрисостом след края Великия водосвет в Ларнака.

„Обадих се по телефона на Вселенския Патриарх и Александрийския Патриарх и направихме нещо, което сега не му е времето да го обявявам“, отговори Архиепископът.

По отношение на пандемията от коронавирус, Архиепископ Хрисостом предупреди свещениците, които не са се ваксинирали, освен ако не е по медицински причини, че от следващия месец ще им бъде забранено да служат в храмовете на Архиепископията.

Той изказа съжаление за факта, че има неваксинирани клирици „които не уважават себе си и тези около тях“. Той допълни, че на 15 януари за последен път ще ги призове да се ваксинират.

„Тези, които не се съобразят с този призив ще бъдат насочени към лекаря на Архиепископията“, заяви той. Той допълни, че става въпрос за клирици, които не искат да се ваксинират по причини различни от медицински проблем. Архиепископът уточни, че ако не го направят от следващия месец повече няма да бъдат клирици на Архиепископията.

Архиепископ Хрисостом допълни, че не може един неваксиниран клирик да служи, да има контакт с вярващите и да им предава вируса. „Ако не ги е грижа за тях самите, нека да си останат по домовете. Другите защо да страдат заради тях?“, заяви той.

Източник: ageliaforos.com

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal