Начало » Новини » Светът » Киевският Митрополит Епифаний към Александрийския Патриарх: Кирил Гундяев няма християнски мотив, той иска само отмъщение

Киевският Митрополит Епифаний към Александрийския Патриарх: Кирил Гундяев няма християнски мотив, той иска само отмъщение

UA – EL – RU – EN


Митрополитът на Киев и на цяла Украйна Епифаний написа и изпрати писмо до Александрийския Патриарх Теодор II, в което увери първия йерарх на Африка за безпрекословната подкрепа, братска любов и ежедневна молитва на клира и вярващия на род на Православната Църква на Украйна.

Ето какво пише Киевският Митрополит до Александрийския Патриарх:

Блаженейши Владико!

С голяма скръб и болка в нашата душа научихме за престъпните, хитри и нечестиви решения, взети от ръководителите на Руската Църква относно нахлуването в каноничните граници на Светата и Древна Апостолска Патриаршия на Александрия и цяла Африка. Така Руският Патриарх и оглавяваният от него Синод грубо и неоправдано нарушиха каноничните правила, по-специално канон (правило) 6 от Първия Вселенски събор.

Ние добре знаем, че действията на Патриарха на цяла Русия Кирил за създаване на т.нар. Екзархия в Африка нямат канонични, пастирски или дори християнски мотиви, а се основават единствено на отмъщение на Ваше Блаженство и оглавяваната от Вас Патриаршия за каноничното общение с Украйна. Затова напълно споделяме всички оценки и решения, взети в тази връзка от Светия Синод на Александрийската Патриаршия.

Ние в Украйна преживяхме и продължаваме да изпитваме антиканоничната дейност на Московската Патриаршия. Тази Патриаршия е създадена с решение на Вселенския Патриарх и Древните Патриаршии в края на 16 век като Патриаршия на северните страни, в рамките на тогавашното Московско княжество, без Киевската Митрополия, която е епархия на Вселенската Патриаршия. Всички обаче знаят, че през втората половина на XVII век, възползвайки се от трудните обстоятелства и политическата власт на царете, Московската Патриаршия нахлува в Киевската Митрополия.

Както Митрополитът на Руската Църква Леонид Горбачов е назначен в Москва за екзарх в Африка, така в Москва е ръкоположен за епископ т.нар. Киевския Митрополит Методий, свещеник от Украйна, който е назначен за „местоблюстител на Киевска Митрополия“, при положение, че има жив каноничен Митрополит на Киев и на цяла Рус Йосиф от Вселенската Патриаршия. За такова беззаконие тогавашният Вселенски Патриарх анатемосва Методий. Оттук започва историята на нахлуването на Московската Патриаршия в каноничните граници на Киевската Митрополия, която продължава и до днес. Защото Московската Патриаршия и управлението на царете завзеха тогава властта над Киевската Митрополия, както сега се опитват да завземат властта в Африка. И това продължи повече от 300 години, до времето, когато Вселенският Патриарх Вартоломей надлежно сложи край на подобното беззаконие, като свика Събора на Църквата на Украйна и й предостави Томос за автокефалия.

Не трябва да забравяме за нахлуването на Руската Църква и нарушаването на каноните от нейна страна в много други случаи. Без никакво право тази Църква и руската държава нахлуват във Вселенската Патриаршия – в Крим през 18 век, в Грузия, която се ползва с автокефалия в началото на 19 век, и в Бесарабия, която принадлежеше на Вселенската Патриаршия. И след Втората световна война тази Църква и като цяло сталинистката държава възнамеряваха да проведат т.нар. „Вселенски събор“ в Москва и да обявят Московския Патриарх за „Вселенски“ (както свидетелстват в момента отворените документи на Московската Патриаршия и сталинисткото правителство).

Всички тези и много други факти и примери за незаконни и антиканонични действия на Църквата на Русия, които са били извършвани в миналото и продължават да се извършват сега, включително подбуждане към омраза и противоречия през последните три години в Църквите на Кипър и Гърция, несъмнено изискват правилна канонична оценка. Убедени сме, че Светата Александрийска Патриаршия, заедно с Вселенската Патриаршия и другите древни патриарси и предстоятели на Светите автокефални Църкви, ще намерят подходящо канонично решение в подобна ситуация, което ще спре усилията на Московската Патриаршия да превърне самото Православие в руска етноцентрична секта.

Уверяваме Ваше Блаженство в нашата братска любов, подкрепа и молитви!

Ваше Блаженство, в Христа Бога обични

+ Епифаний

Митрополит Киевски и на цяла Украйна

Киев, 15 януари 2022 г

Източник: pomisna.info

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal