Йоргос Кумуцакос: Не на външните влияния в Света Гора

EL


„Света Гора трябва да остане неповлияна от външни влияния и виждания, следвайки византийската и православната традиция, както и нейното развитие като самоуправляваща се неотделена част от гръцката държава“, отбеляза депутатът от ПП „Нова демокрация“ и бивш министър г-н Йоргос Кумуцакос.

Депутатът заяви също, че „Света Гора не се влияе от светски течения и чужди идеологии, без връзка или обвързване с християнското монашество. Абатството е и трябва да остане незасегнато от външни вмешателства. Обратното би представлявало директно нарушаване на религиозната и лична свобода на монасите и намеса във вътрешните и църковни въпроси“.

Говорейки на третия Международен конгрес по религиозна дипломация в тематичния раздел „Глобалният блясък на Света Гора“, г-н Кумуцакос заяви, че международния блясък и слава на Света Гора идва от нейната вековна уникалност. Именно точно поради тази причина Света Гора трябва да бъде защитена и да остане извън геополитическите стратегии и надпревари, които само гледат да ѝ навредят.

Той отбеляза също, че „Единствената политика, която е подходяща за Света Гора се определя от триптиха: уважение, защита и подкрепа“.

Третията Международен конгрес по религиозна дипломация се провежда между 11 и 13 януари 2022 онлайн и се организира от Института по външни работи, Генералния секретариат за гърците в чужбина и публична дипломация на министерството на външните работи на Гърция, както и от професионалната школа „Църква и култура“ към Богословския факултет на Атинския университет.

Източник:  orthodoxia.info

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal