Начало » Новини » Светът » Изходно последование на новопреставилия се Шабачки Епископ Лаврентий | VIDEO & СНИМКИ

Изходно последование на новопреставилия се Шабачки Епископ Лаврентий | VIDEO & СНИМКИ

SRB


След Божествената Литургия в Катедралния Храм Свети Апостоли Петър и Павел в Шабац, Негово Блаженство Сръбският Патриарх Порфирий отслужи Изходното последование на Шабачкия Епископ Лаврентий, който се престави в Господа на 23 януари 2022, на 87-годишна възраст.

С патриарха съслужиха духовници от Сръбската Църква.

В словото си, Негово Блаженство изтъкна неговите духовни и административни качества.

След богослужението, епископите начело с патриарха обиколиха храма с тленните останки на Епископ Лаврентий, които пък след това бяха пренесени в Монастира Свети Николай в Соко Град, където ще бъдат погребани.

Кратка биографична справка

Епископ Лаврентий (в света Живко) Трифунович е роден на 27 януари 1935 г. в село Богощица, Крупан. Завършва основно училище в Крупан, гимназията в Лозница, Православната духовна семинария и Богословския факултет в Белград.

През 1958 г. е ръкоположен за йеродякон, а през 1961 г. за йеромонах. Две години е духовник в Храма „Розария“ на Калемегдан (Белград), след което е енорийски свещеник на Купрес. Две години и половина е професор по теология в Монастира Крка и едновременно с това енорийски свещеник в Ивошевци. Избран е за епископ на 1 юни 1967 г. и ръкоположен за епископ на 16 август 1967 г. в Катедралния Храм в Белград. От 1967 до 1969 г. е викарен Моравички Епископ в Белград.

През 1969 г. е назначен за сръбски епископ в Западна Европа и Австралия като е интронизиран през март 1969 г. в Лондон. След като създаде условия за образуването на нова сръбска епархия в Австралия, той е назначен за сръбски епископ в Западна Европа.

Основава епархийски център в Химелстер, Германия. Първо купува вече построен храм за Сръбската Православна Църква, а след това основава там печатница. През 1985 г. в Лондон венчава принц Александър Караджорджевич и принцеса Катрин.

През 1989 г. Свещеният Архиерейски Синод на Сръбската Православна Църква го избира за Шабачко-Валевски Епископ като е интронизиран в град Шабац на 23 юли 1989 г.

По негово предложение Свещеният Архиерейски Синод на редовното си заседание през май 2006 г. раздели голямата Шабацко-Валевска Епархия на две епархии – Шабацка със седалище в Шабац и Валевска със седалище във Валево.

До избора на нов епископ на овдовялата Валевска Епархия, той беше нейн наместник.

Източник: spc.rs

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal