Начало » Новини » Светът » Засаждане на дървета и работа за мир в Палестина

Засаждане на дървета и работа за мир в Палестина

Миналата седмица в палестинските села сто и тридесет еврейски доброволци засадиха 400 маслинови дръвчета, като продължиха работата си дори след поне едно насилствено нападение.

Photo: courtesy of Rabbis for Human Rights

EN


26.01.2022

Доброволците, координирани от израелската организация „Равини за човешки права“, издържаха ниските температури на 14 януари, и на 21 януари отново отпътуваха с автобуси и лични автомобили от Йерусалим и Тел Авив за селата Аварта и Бурин, за да засадят маслинови дръвчета.

Докато първият ден на засаждането приключи спокойно, на втория ден от засаждането, 21 януари, доброволците бяха нападнати в село Бурин, точно преди Шабат.

Видеозаписи показват маскирани нападатели, които се спускат към маслиновата горичка от близкия хълм, с тояги, инструменти и бензин. Вижда се как нападателите палят автомобил и бият доброволците и фермерите.

„Насилието на заселниците се превърна в истински белег на Каин на челото на израелското общество“ – каза Равин Нава Хефец, образователен директор на „Равини за човешки права“. Тяхното насилие е насочено преди всичко към палестинците и към всеки, който откаже да приеме тяхната версия за месианско еврейско превъзходство, която се стремят да наложат.

Равин Хефец продължава да призовава министрите от израелското правителство да престанат да говорят и да започнат да действат сега, за да изправят извършителите на подобни атаки пред правосъдието.

В.и.д. генерален секретар на Световния съвет на църквите Негово Всеблагоговейнство проф. д-р Протойерей Йоан Саука осъди насилствената атака и изрази солидарност с „Равини за човешки права“. Той се присъедини към Равин Хефец в призоваването на правителството на Израел да „прекрати безнаказаността на заселниците, които извършват актове на насилие“.

Изявление на патриарсите и главите на поместните църкви в Йерусалим от 13 декември 2021 също говори срещу атаките на „крайни радикални групи“.

Дърветата на мира

Новите дървета стоят на същите места, където не само миналата седмица, но поне два пъти през последните няколко години горички бяха изгаряни или изкоренявани, а доброволци бяха атакувани.

„Преди две години престъпници от заставата удариха 80-годишен равин и трима наши доброволци. Счупиха ръката на нашия равин. Подпалиха горичката” – казва Равин Хефец.

По време на друга атака през ноември 2021 на палестински фермер му счупиха крака. „И досега му е трудно да ходи.“

Много пъти, когато доброволци на „Равини за човешки права“ предприемат солидарни посещения в палестинските общности, дори и да не са нападнати от заселници, армията се опитва да ги прогони. Въпреки това, на 14 януари армията защити доброволците и те успяха да работят спокойно, казва Равин Хефец.

В този ден, когато доброволците започнаха да засаждат дръвчета, се появиха армейски войници, каза Равин Хефец. „Веднага пристигна джип с войници и те ни казаха да си тръгваме. Но аз поисках да се срещна с командира.“

Равин Хефец казала на командира, че доброволците не са тук, за да провокират някого. „Те ни разбраха. Войниците се оттеглиха и наблюдаваха отдалеч. Това се дължи на скорошното сътрудничество между палестинската система за сигурност и израелската система за сигурност. Има много работа зад кулисите.“

„Идваме на някое място и армията ни гони оттам или обикновено това включва дълги спорове с офицери“ – обясни Равин Хефец. „Бих им казала: „Ние вършим работата, която вие трябва да вършите, защитавайки фермерите; и ако ние не сме тук, палестинците няма да могат да жънат.“ Ние сме тук, за да защитим палестинските фермери и да им помогнем.“

Прекратете насилието

След засаждането на дръвчета на 14 януари „Равини за човешки права“ организираха междурелигиозна церемония, започваща с благословия за палестинските фермери и доброволците. „Имахме молитви и текстове от мюсюлмански, еврейски и християнски традиции“ – каза тя.

Еврейският празник Ту би Шеват, ден на екологичната осведоменост, се отбелязва между януари и февруари. „Това е празник за природата, и според еврейската традиция на всеки седем години не ни е позволено да берем маслини или да засаждаме дръвчета – ние даваме на земята почивка, съботна година за земята“ – казва Равин Хефец.

Тази година равините решиха да продължат със засаждането на дръвчета и вместо това да дадат почивка на насилието. Вместо да изоставят инструментите си за засаждане на дървета, те решиха да възприемат мотото „прекратете насилието“.

По време на беритбата на маслините миналата есен, „Равини за човешки права“ координираха близо 1000 израелски доброволци, които помагаха за брането на маслини и защитаваха палестинските фермери. „Жънехме в продължение на 26 дни“ – казва Равин Хефец.

Източник: oikoumene.org

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal