Начало » Новини » Светът » Европейските епископи призовават Европа да подкрепи Украйна пред опасността от руска офанзива

Европейските епископи призовават Европа да подкрепи Украйна пред опасността от руска офанзива

Европейските епископи отправят апел към международната общност да „подкрепи Украйна пред опасността от руска военна офанзива“, като се надяват, че „кризата ще бъде преодоляна изключително чрез диалог“


„В настоящия драматичен момент на напрежение около Украйна, Председателството на Съвета на епископските конференции на Европа (CCEE), от името на епископите на европейския континент, изразява своята близост до Църквите в Украйна и до целия й народ, като приканва международната общност да подкрепи страната пред опасността от руска военна офанзива –се чете в декларацията.

Докато цялата международна общност тълкува действията на руските военни сили като реална заплаха за мира в целия свят, ние се сплотяваме с нашите братя и сестри по вяра и всички украинци в този период на страх и несигурност за бъдещето на страната.

Чухме гласа на Свети отец Франциск, който многократно е изразявал бащинската си близост със „скъпата Украйна“, призовавайки силните на света да разрешат кризата „чрез сериозен международен диалог, а не с оръжие. Освен това, в неотдавнашното си обръщение към дипломатическия корпус, акредитиран при Светия престол, той подчерта, че „взаимното доверие и желанието за мирна дискусия трябва да оживят всички заинтересовани страни, за да намерят приемливи и трайни решения в Украйна“.

Като църковни пастири на европейския континент, ние се обръщаме към лидерите на нациите да не забравят трагедиите на световните войни от миналия век и да защитават международното право, независимостта и териториалния суверенитет на всяка страна. Заедно със Светия отец се обръщаме към управляващите да „намерят приемливи и трайни решения в Украйна“, основани на диалог и преговори и без да прибягват до оръжие.

В този изключително деликатен момент – завършват европейските епископи – ние приканваме християните да се молят за дара на мира в Украйна, така че отговорните да бъдат „заразени от доброто на мира“ и кризата да бъде преодоляна изключително чрез диалог“.

Източник: vaticannews.va

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal