Начало » Новини » Светът » Доклад за сексуалните насилия в Римокатолическата Архиепископия на Мюнхен и Фрайзинг: 497 жертви за 74 години

Доклад за сексуалните насилия в Римокатолическата Архиепископия на Мюнхен и Фрайзинг: 497 жертви за 74 години

Разследването, поръчано на адвокатска кантора, засяга случаите на злоупотреба и начина, по който те са били третирани от епископите, включително папа Ратцингер. Директорът на ватиканския пресцентър Бруни посочи: „Изчакваме да се запознаем със съдържанието на документа. Болка и угризение за злоупотребите, съпричастност със жертвите“. Монс. Генсвайн: „Бенедикт XVI изразява личната си близост и своите молитви за всички жертви, с някои от които се бе срещнал по време на пътуванията си“.

Представяне на доклада за сексуалните насилия в Църквата в Мюнхен, 20 януари 2022 (ANSA)


Най-малко 497 души са понесли сексуални злоупотреби  в архидиоцеза на Мюнхен-Фрайзинг, за период от почти 74 години (от 1945 до 2019). Става дума предимно  за потърпевши от мъжки пол (247) и 182 от женски пол, 60% от които на възраст между 8 и 14 години. Докато 235 са извършителите на посегателствата, от които 173 свещеници, девет дякони, петима пасторски референти, 48 души от училищната среда. Това са данните от доклада за сексуалните насилия от страна на клира в църквата в Мюнхен, съставен от адвокатската кантора Westpfahl Spilker Wastl и поръчан от същия архидиоцез през февруари 2020 г.

Двучасова пресконференция

Докладът бе представен на двучасова пресконференция в „Haus der Deutschen Wirtschaft“, в присъствието на представителите на епархията, но не и на кардинал Райнхард Маркс. Присъстваха и членовете на съвета на жертвите на тези посегателства. По време на срещата, адвокат Мартин Пуш, ръководител на отговарящата адвокатска кантора, прочете някои извадки от над хилядата написани страници.

Повече от една година работа

За повече от година работа, докладът се фокусира върху разглеждането на минали случаи на злоупотреба, чрез разговори и интервюта с потърпевшите и с тези, които са заемали и заемат отговорни позиции. От контактуваните  71 души, 56 се отзоваха на запитването; показанията бяха проверени в края на август 2021 г. Експертите идентифицираха 67 духовници като извършители на „истински или предполагаеми“ злоупотреби, които са заслужавали канонична санкция. Освен това, според експертите, броят на недекларираните престъпления ще бъде „значително по-голям“.

Управлението на архиепископите

По-специално, докладът прави преглед на управлението на архиепископите, които са се сменяли в ръководството в Мюнхен: Михаел фон Фаулхабер, Йозеф Вендел, Юлиус Допфнер, Йозеф Рацингер, Фридрих Ветер и Райнхард Маркс. Разглежда се ръководството на почетния папа Бенедикт XVI, архиепископ на Мюнхен от 1977 до 1982 г., през годините като префект на Конгрегацията за доктрината на вярата. Независимата комисия изглежда е установила четири случая от времето на служението на тогавашния кардинал Рацингер, с отговорници за злоупотребите, останали все още на длъжност. Съставителите на доклада смятат, че те са имали известна отговорност, а почетният папа – както те самите съобщиха – е отговорил на въпросите и е заявил, че не е бил запознат със ситуацията. Най-фрапиращият случай, свързан със свещеник от диоцезав Есен, след това преместен в Мюнхен, е бил известен още от 2010 г.

Църквата в Мюнхен ще се произнесе на 27 януари

По време на конференцията, Пуш съобщи, че на кардинал Маркс би трябвало да се припишат „грешки“ в поведението във връзка с два случая на злоупотреби през 2008 г. На неговия предшественик, кардинал Ветер, двадесет и един случая. От 2015 г. насам, има значително увеличение на броя на жалбите. Ръководството на Мюнхенския диоцез не бе запознато със съдържанието на доклада до неговото публикуване, с изключение на някои предварителни коментари в германската преса. Църквата в Мюнхен ще се изкаже по съдържанието на доклада „след първоначално проучване“ в четвъртък, 27 януари.

Изявленията на Матео Бруни

Директорът на пресцентъра на Светия престол Матео Бруни каза пред журналистите: „Светият престол смята, че трябва да обърне необходимото внимание на документа, чието съдържание до момента не познава. В следващите няколко дни, след публикуването му, ще го разгледа и ще може да го проучи детайлно“. „Като потвърждава чувството на срам и угризение на съвестта за насилията над малолетни, извършено от духовници – се казва в нотата на Ватикана – Светият престол гарантира близостта си с всички жертви и потвърждава пътя, поет за защита на най-малките, като им гарантира безопасна среда“.

Думите на монс. Георг Генсвайн

Личният секретар на почетния папа, монсеньор Георг Генсвайн, каза пред репортери: „до днешния следобед, Бенедикт XVI не бе запознат с доклада на адвокатската кантора Westpfahl-Spilker-Wastl, който има повече от 1000 страници. През следващите дни той ще разгледа текста с необходимото внимание. Почетният папа, както вече бе повторил многократно през годините на своя понтификат, изразява безпокойството и срама си от злоупотребите с непълнолетни, извършени от духовници и изразява своята близост и молитва за всички жертви, с някои от които се бе срещнал по повод на своите апостолически пътувания”.

Извиненията на кардинал Маркс

От своя страна, архиепископът на Мюнхен, кардинал Рейнхард Маркс, излезе с изявление, в което отправя преди всичко мисъл към онези, „които са понесли щети и страдания от представители на Църквата“. „Шокиран съм и се срамувам“, казва кардиналът, който през юни 2021 г. бе представил оставката си на папата именно във връзка с „катастрофата“ на злоупотребите, извършени от страна на духовенството в Германия. Папата отхвърли тази оставка. „Срещите с жертвите на сексуално насилие предизвикаха у мене обрат. Те промениха и продължават да променят моето възприятие за Църквата“, твърди Маркс и „от името на Архиепископията“ моли за извинение за „страданията, нанесени на хората в обсега на Църквата през последните десетилетия“.

И накрая, не остана нечут и гласът на кардинал Шон О’Мали, председател на Папската комисия за закрила на малолетни, който, като потвърди ангажимента на Светия престол „да проучи независимия доклад, поръчан от архидиоцеза на Мюнхен“, каза: „ангажиментът на Църквата за прозрачност и отговорност е от главно значение за нейното обещание към всички хора, особено тези, които са понесли злоупотреби“.  

Източник: vaticannews.va

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal