Начало » Новини » Светът » В Рим провериха състоянието на чудотворната Богородична Икона „Спасение на римския народ“

В Рим провериха състоянието на чудотворната Богородична Икона „Спасение на римския народ“


На 20 януари в папската базилика Санта-Мария-Маджоре беше проверено състоянието на чудотворната икона „Salus Populi Romani“ – „Спасение на римския народ“. Продължителната реставрация на иконата беше завършена на 28 януари 2018 г., когато се отбелязва празникът Пренасяне на образа „Спасение на римския народ“. Тогава тя беше върната в базиликата за поклонение, където се съхранява при специални условия за температура и влажност. Две години след реставрацията специалисти и реставратори от Музея на Ватикана провериха състоянието на иконата и го оцениха като задоволително. С молитвата „Ангел Господен“ иконата беше поставена отново на своето място.

Ранновизантийската икона на Божията майка е една от най-почитаните средновековни светини в Рим. Жителите на града са извършвали пред нея молебени за защита от бедствия. Тя е разположена в ниша над главния олтар в параклиса на папа Павел V и е популярен обект на поклонение от вярващите. Особено почитана е от папа Франциск, който се моли пред този образ преди важни пътувания.

Тя е от типа „Одигитрия“, за нея римското средновековно предание твърди, че е изрисуваният от евангелист Лука образ на Божията майка, открит от св. императрица Елена през IV век и пренесена в новата столица Константинопол.

Образът пристига в Рим през 590 г. по времето на папа Григорий Велики, който лично посреща иконата, носена на лодка по р. Тибър. Векове наред тя стои над вратата на параклиса баптистерий на базиликата Санта Мария Маджоре. След 1240 г. в официалните документи иконата започва да бъде наричана „Небесна царица“. До XVI век с нея се извършвало литийно шествие в навечерието на 15 август, Успение Богородично.

Иконата е изписана върху кипарисово дърво. Традиционно изкуствоведите я отнасят към VI век. Описват я като „конгломерат“ от различни части, наслоявани през вековете, когато иконата е била обновявана. 

Иконата е масивна, с размери 117 на 79 см. Св. Богородица е изобразена с червен мафорий, а на дясната й ръка има нарисуван консулски пръстен, символизиращ нейното обручение с римския народ. В лявата си ръка държи парче плат, символ на римската аристокрация. Това са по-късни елементи, добавени при някое от обновяванията на иконата, последното от които през XIII век.

В Константинопол, столицата на Византийската империя, също се съхранявал образ на св. Богородица Одигитрия. Чудотворната икона във Влахернската църква е обявена за покровителка на града от средата на V век, когато императрица Евдокия, съпруга на император Теодисий II, я носи от Светите Земи и я поставя в „Манастира на водачите“, откъдето идва и наименованието й „Пътеводителка“.

В класическия иконографски тип Иисус Христос държи в ръка свитък или книга с Евангелието, а Божията майка сочи с дясната си ръка към Него като към Път, Истина и Живот.

Източник: dveri.bg

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal