Начало » Разни » COVID-19 » В Московска Епархия препоръчват да не се провеждат съборни богослужения в пика на пандемията

В Московска Епархия препоръчват да не се провеждат съборни богослужения в пика на пандемията


Първият викарий на Московския патриарх, Возкресенски митрополит Дионисий, изпрати окръжно послание до енорийските свещеници и манастирите в Московска епархия, в което се настоява за по-сериозно отношение, за да се предотврати разболяване на московските клирици в условията на рекордно висока заболеваемост от коронавирус в руската столица.

Трябва да се засили контролът за спазването на прифилактичните мерки, а именно всеки ден да се измерва температурата на клириците и сътрудниците в храма, да се носят маски и помещенията да се проветряват редовно. При грипоподобни симптоми свещениците да останат вкъщи, а ако имат и температура, да си направят тест за коронавирус.

Докато се стабилизира епидемичната обстановка се препоръчва да не се организират съборни служби, т. е. празнични служби, на които се събират свещеници от различни храмове, за да се избегне струпването на много хора в олтара. 

Препоръчва се неделните училища да преминат в онлайн-режим, ако те се провеждат в малки и непроветриви помещения.

През април 2020 г. Московският патриарх Кирил издаде заповед, в която се предвиждаше наказание и дори църковен съд за онези клирици, които с бездействието си по отношение на предпазните мерки станат причина за нечие разболяване и смърт. Досега обаче няма заведено нито едно църковно дело, а в повечето храмове и манастири спазването на мерките е само на хартия. Сред вярващите е разпространено убеждението, че щом са в църква, „Господ ги пази“ и те не носят отговорност за своето и чуждото здраве. Много са и ходещите болни на църква поради „благочестие“, защото е „грях да пропуснеш празничната служба“. Така те стават причина да се разболеят енорийските свещеници и други християни, за което обаче не чувстват лична отговорност, тъй като „това е Божа работа“.

Жертвите на пандемията сред руските клирици и населници на манастирите за последните две години са няколкостотин, почти всеки ден умира клирик или монах от юрисдикцията на МП. Доскоро патриаршията водеше официална статистика на броя починали нейни клирици, монаси и монахини, както и за преболедувалите.

Източник: dveri.bg

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal